AcasăIT & CNE FACEM DE RÂS – România cere unor absolvenți Harvard BAC-ul dacă...

NE FACEM DE RÂS – România cere unor absolvenți Harvard BAC-ul dacă vor să lucreze în țară

spot_img

DISTRIBUIȚI

NE FACEM DE RÂS  România riscă să se facă de râs în toată lumea pentru că le cere să-și echivaleze diploma de Bacalaureat, Licența și Doctoratul, unor somitați în domeniul fizicii nucleare sau chiar candidați la premiul Nobel. Sute de cercetători ar dori să lucreze la Măgurele, unde se construiește cel mai mare laser din lume.

Problema este că, potrivit legilor nostre, chiar dacă vin de la Harvard, Cambridge, Ohio University sau Princeton, oamenii de știință trebuie să prezinte foile matricole din liceu, apoi sunt lăsați să aștepte câte un an de zile pe la instituții pentru recunoașterea diplomelor.

Doctorul Richard Freeman, de la Ohio University, unul dintre cei mai mari fizicieni ai lumii, și-a făcut doctoratul la Harvard în 1973, cu celebrul Norman Ramsey. Are un post-doctorat la MIT. Îi este aproape imposibil să se angajeze la Magurele pentru că nu are diploma de Bacalaureat și nu își mai găsește foaia matricolă. Cercetătorul Dan Stutman de la Princeton, specializat în plasme astrofizice, e pus și el tot pe drumuri, spune directorul proiectului ELI-NP, Nicolae Zamfir.

Nicolae Zamfir: „Este ridicol să cerem unui absolvent de la Harvard să îți aducă demonstrația că a luat bacalaureatul. Sau unui profesor care vine de la Harvard. Avem 40 de cercetători din străinătate și la toți am trecut prin aceleași furci caudine.”

Printre ei sunt și oameni care au primit sau au candidat pentru premiul Nobel, interesați să facă cercetare la cel mai mare laser din lume, dar, ca nicăieri în lume, toți sunt puși să-și echivaleze studiile. Iar umilința nu se termină aici.

Cercetătorii spun că, după ce că sunt puși pe drumuri, România arată ca și cum ar fi într-un tunel legislativ când vine vorba despre comunitatea științifică. Adică nu se uită ce se întâmplă în Europa sau în lume.

De pilda, Institutul pentru Fizica Pământului, dacă ar vrea să angajeze un cercetător japonez, să spunem, care a câștigat pe bune o competiție de proiecte, trebuie mai întâi să demonstreze forțelor de muncă de la noi că nu există niciun român mai bun, calificat pentru acel job.

Mandatat special să se ocupe de proiect este fostul ministru al educației, Adrian Curaj, acum consilier al premierului Cioloș. Susține că ar fi găsit o soluție, dar nu știe în cât timp se va schimba legea.

Adrian Curaj, consilierul Premierului Cioloș: „Ne așteptăm să avem un proces orientat online, oamenii vor avea răspuns destul de repede”.

ELI-NP, înseamnă Infrastructură cu lumină extremă – Fizica Nucleară – și va fi gata, teoretic, în 2018 , la Măgurele, lângă București. Proiectul a costat 356 de milioane de euro, bani europeni. Laserul de aici va fi cel mai mare din lume, cu o putere de 2 ori 10 PetaWatti.

Sursă

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.










TE-AR MAI PUTEA INTERESA