AcasăLifestyleSănatateLEGISLAŢIE - Lege pentru reglementarea profesiei de moaşă

LEGISLAŢIE – Lege pentru reglementarea profesiei de moaşă

spot_img

DISTRIBUIȚI

LEGISLAŢIE În România, din o mie de naşteri, opt se termină cu moartea mamei sau a fătului.

LEGISLAŢIE Autorităţile speră să schimbe această statistică neagră. Vor să reglementeze din punct de vedere legislativ profesia de moaşă, conform Ştirile TVR.

Astfel, femeile din comunităţi defavorizate, care de multe ori nu ajung deloc la medic în timpul sarcinii, să aibă măcar un ajutor.

Loredana a născut la maternitatea din Buzău, fără medic şi asistente, doar sub supravegherea a două moaşe. Misiunea moaşelor nu s-a terminat după ce bebeluşul a ajuns pe lume.

Acesta e un caz fericit, într-o ţară în care multe femei nu ajung niciodată la medic în perioada sarcinii, pentru că nu au bani.

Societatea de Obstetrică şi Ginecologie spune că, numai în ultimii doi ani, au fost peste 185 de mii de naşteri. Iar un sfert dintre mame nu au pus piciorul în spital.

Soluţia pentru aceste femei ar fi ca în comunităţile lor să existe şi moaşe.

În acest moment, România are în evidenţe 1000 de moaşe. Doar jumătate sunt integrate în sistemul de sănătate. Adică lucrează într-un spital. Melania este una dintre ele, şi are în spate o experienţă de 20 de ani.

În România nu există încă norme de practică, ghiduri şi protocoale care să reglementeze clar profesia de moaşă, aşa cum se întâmplă în alte ţări europene.

La noi se înregistrează cea mai mare rată de mortalitate maternă şi infantilă din Europa: 8 la mie.

sursa

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.





TE-AR MAI PUTEA INTERESA