AcasăLifestyleCum tratăm varicele fără durere?

Cum tratăm varicele fără durere?

spot_img

DISTRIBUIȚI

În România venele varicoase sau varicele sunt o boală ce afectează aproximativ 35-50% din populaţia adultă de regulă cu vârstă cuprinsă între 30 şi 40 ani.

Vizual, se prezinta sub forma de vene mărite, umflate, răsucite, care apar adesea de culoare albastră sau violet închis.

Dacă pacientul nu prezintă simptome sau nu acuză disconfort și nu îi deranjează aspectul inestetic al venelor varicoase, tratamentul varicelor ar putea să nu fie necesar. Recomandarea în acest caz fiind de utilizare a ciorapilor compresivi.

Totuși, dacă pacientul prezintă simptome care nu se amelioreaza cu tratament medicamentos și/sau ciorap compresiv, este posibil să aibă nevoie de tratament medical de specialitate pentru a reduce durerea, disconfortul și pentru a preveni complicațiile, cum ar fi ulcerele de picior, decolorarea pielii sau umflarea piciorului.

Simptomatologie vene varicoase

Venele varicoase apar de obicei pe picioare, fie pe partea din spate a gambei, fie pe partea interioară a piciorului. Cu toate acestea, ele pot apărea uneori și în alte părți ale corpului, cum ar fi:

  • esofag („gâtlej”)
  • uter
  • vagin
  • pelvis
  • rect („pasajul din spate”)

Venele varicoase, sau varicele, sunt de culoare mov închis sau albastru închis și au, de obicei, un aspect răsucit și bombat. Unele persoane cu vene varicoase pot avea dureri sau disconfort pe când altele, pot să nu prezinte alte simptome pe lângă aspectul inestetic. Este important de subliniat că lipsa simptomatologiei nu face ca afecțiunea să fie mai puțin gravă.

Pe lângă aspectul lor distinctiv, simptomele venelor varicoase pot include:

  • picioare dureroase, grele și inconfortabile
  • picioare și glezne umflate
  • senzație de arsură sau pulsații în picioare
  • crampe musculare în picioare, în special noaptea
  • piele uscată, cu mâncărimi și subțire deasupra venei afectate

Aceste simptome sunt de obicei mai grave pe timp de vară, la temperaturi ridicate sau dacă ați stat în picioare pentru perioade lungi de timp. Ele se pot ameliora atunci când vă plimbați sau dacă vă odihniți și ridicați picioarele. Pernele sunt o modalitate bună de a vă ridica picioarele confortabil.

Cum diagnosticam corect varicele si cum se stabileste conduita terapieutica corecta?

Ecografia Doppler venoasă a membrelor inferioare este examinarea de primă intenție și probabil cea mai importantă în patologia venoasă.

Avantajele ecografiei sunt în primul rând că metoda este non-invazivă și se poate efectua la toți pacienții care au indicație, este foarte accesibilă, rapidă, are costuri relativ scăzute, și există posibilitatea repetării ori de câte ori este nevoie.

Dacă medicul are o experiență vastă în tratamentul varicelor, ecografia Doppler îi permite o acuratețe în diagnosticare de pană la 95% iar astfel rezultatele in urma unei interventii de durata.

Flebologie. Specializarea medicală ce tratează varicele

Tratamentul modern al varicelor, chiar și în situația în care vorbim despre o operație de varice, este minim invaziv și permite pacientului să reia activitățile zilnice imediat după fiecare ședință de tratament.

Despre metodele inovatoare de tratament am discutat cu domnul doctor Vitalii Mironescu, din cadrul clinicii Anastasios Cluj-Napoca:

“Metodele inovatoare de tratament utilizate în clinică noastră permit venelor deranjante și inestetice să dispară fără a necesita intervenții chirurgicale.

Tratament LASER: tratamentul este minim invaziv, fără durere, fără cicatrici iar recuperare este imediată oferind rezultatele cele mai bune: clare, vizibile și de lungă durată.

Tratament cu substanță activă (Scleroterapia): tratamentul cu substanță activă face ca vena să se dizolve și să fie absorbită în organism fără anestezie, incizii sau durere.

Pentru aceste intervenții nu este nevoie de anestezie generală sau locală.”

Atenție! Țineți sub supraveghere venele varicoase și adresați-vă medicului dumneavoastră ori de câte ori observați schimbări. Durerea în varice poate semnala o agravare a afecțiuni și nu trebuie să fie singurul simptom ce vă trimite înspre specialist.

În cadrul Centrului medical Anastasios beneficiați de o experiență cumulată de peste 30 de ani a unei echipe specializate tratamentul varicelor și a altor afecțiuni flebologice.

Articol susținut de Anastasios Medical, o rețea medicală cu clinici in Cluj, Bacău și Zalău. Pentru mai multe detalii și programări, vizitați anastasios.ro

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA