AcasăLifestyleCum să alegi căminul de bătrâni pentru un apropiat

Cum să alegi căminul de bătrâni pentru un apropiat

spot_img

DISTRIBUIȚI

Sursă foto: Pexels

 

Odată cu înaintarea în vârstă, nevoile de îngrijire și socializare ale unei persoane pot fi atât de diferite de cele pe care familia sau comunitatea sa le oferă, încât este necesară o schimbare. Deși în societatea din România poate plana un stigmat asupra integrării unui bătrân într-un centru de îngrijire, astfel de locații apar din ce în ce mai des și dispun de facilități moderne pentru acomodarea noilor locatari.

Alege în funcție de locație și de comunitatea de rezidenți

 

Conform unei publicații americane, în procesul de integrare este important ca rezidenții să fie alăturați unor grupuri care să aibă în comun cu ei vârsta, vechiul statutul social sau profesional și nivelul de venit (1). Pe scurt, este bine să îi creezi apropiatului un mediu familiar, ținând cont de ceea ce a întreprins în perioada activă a vieții.

 

În vederea alegerii unui cămin de bătrâni, poți începe cu cele mai apropiate facilități de casa vârstnicului. După cum este precizat anterior, familiaritatea locurilor e importantă pentru adaptarea persoanei, iar grupul de rezidenți în care urmează să fie integrat poate împărtăși idei comune.

 

Nu în ultimul rând, pe lângă interesele comune, este important ca persoanele îngrijite să aibă parte de activități recreative și sociale, astfel încât să se poată integra mai bine în grup. În căminul de bătrâni din Piața Domenii, vârstnicii pot socializa participând la jocuri de societate, petreceri aniversare, serate muzicale și nu numai.

 

Ia în considerare îngrijirile medicale și alimentația

 

Este important să se decidă dacă șederea va fi doar pentru o perioadă determinată (de recuperare medicală sau pentru a trece peste o schimbare, de exemplu, un deces) sau pentru restul vieții rezidentului. Astfel, se poate alege între un centru mai dezvoltat în ce privește îngrijirile medicale și unul cu un program social mai activ.

 

Alimentația este un alt aspect care trebuie luat în considerare, întrucât un vârstnic poate avea, pe lângă preferințe și restricții, recomandări care însoțesc un potențial tratament.

 

Aproximativ 20% dintre persoanele de peste 65 de ani au un diagnostic avizat pentru un tip de diabet, iar riscul crește odată cu vârsta. Acesta este doar un exemplu, afecțiunile care au nevoie de o alimentație specifică fiind mult mai numeroase. De aceea, hrana pe care un cămin de bătrâni o oferă este un criteriu care poate face diferența dintre un nou „acasă” și un alt centru de pe listă.

 

Pune în balanță atmosfera din căminul de bătrâni

 

Atmosfera de la centrul de îngrijiri ar trebui să îi ofere rezidentului liniștea de care are nevoie. Pentru a afla modul în care decurge o zi la cămin, poți planifica o vizită alături de reprezentanții instituției. Astfel vei avea ocazia să adresezi întrebările importante. Dacă în urma unei astfel de vizite nu ai primit toate răspunsurile, o a doua este indicată în timpul programului de zi pentru a vedea atmosfera locației.

 

O astfel de schimbare este dificilă pentru vârstnicii care au locuit în aceeași casă ani de zile, de aceea ar fi ideal ca centrul să dispună de suport psihologic sau religios, în funcție de preferințele viitorului rezident.

 

Ia în considerare toate aceste criterii în alegerea căminului de bătrâni potrivit! Dincolo de cele menționate, o astfel de decizie ar trebui luată alături de cel care va locui în centrul de vârstnici. Viitorul rezident cu siguranță va avea o perspectivă care merită luată în considerare.

 

Referințe:

  1. Wilson, Gail. “Old Age and Change in Home and Neighbourhood: Personal Adaptability by Frail Older People in Response to the Legacies of Social and Economic Policies.” Taylor & Francis, www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/02673039108720714.

 

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.





TE-AR MAI PUTEA INTERESA