ATACURI CIBERNETICE Aproape 2.900 de români au fost victimele programului de ransomware, Shade, a anunțat poliția olandeză în cadrul conferinței de lansare a proiectului No More Ransom.
Numărul victimelor crește într-un ritm alarmant. Potrivit Kaspersky Lab, numărul utilizatorilor atacați de programe de tip crypto-ransomware a crescut cu 550%, de la 131.000, între 2014-2015, la 718.000, în perioada 2015-2016.
Experții în soluții anti-virus spun că media recompensei pe care o cer hackerii este de 300 de euro, air cei care nu dau acești bani își pierd câtedată, pentru totdeauna, informațiile pe care le au pe calculator.
„Cea mai mare problemă cu programele de tip crypto-ransomware este că, atunci când utilizatorii au date valoroase, sunt dispuși să le plătească infractorilor pentru a le recupera. Acest lucru susține economia subterană și duce la creșterea numărului de jucători și, implicit, a numărului de atacuri”, a declarat Jornt van der Wiel, Security Researcher în cadrul Global Research and Analysis Team, Kaspersky Lab.
Pe de altă parte Wil van Gemert, Deputy Director Operations la Europol, spune că de câțiva ani, programele ransomware au devenit un motiv serios de preocupare pentru agențiile de aplicare a legii din UE.
„Este o problemă care afectează utilizatorii individuali și companiile, deopotrivă, computerele și dispozitivele mobile, iar infractorii dezvoltă tehnici tot mai sofisticate, asttfel încât să aibă un impact cât mai mare asupra datelor victimelor. Inițiative ca No More Ransom arată că unirea forțelor și a experienței este o metodă de succes în lupta împotriva infracționalității cibernetice. Ne așteptăm să ajutăm un număr mare de persoane să-și recupereze fișierele și să informăm populația în legătură cu modalitățile prin care își pot ține dispozitivele la distanță de programe malware”, a declarat reprezentantul Europol.
Virusul Shade este un troian de tip ransomware, apărut la finalul anului 2014 și răspândit prin intermediul site-urilor compromise și al fișierelor infectate, trimise pe email. După ce intră în sistemul utilizatorului, Shade criptează fișierele stocate acolo și creează un fișier .txt. Acesta conține un mesaj privind răscumpărarea și instrucțiuni către victimă, din partea infractorilor cibernetici, pentru a-și recupera fișierele. Shade folosește un algoritm complex de decriptare, pentru fiecare fișier criptat, cu două chei generate aleatoriu – una folosită pentru a cripta conținutul fișierelor și cealaltă pentru a cripta numele fișierelor.
Sursă info.
Sursă foto.