Sursa foto: Shutterstock
Imaginea se descarcă aici.
Durerea de cap este un disconfort pe care îl resimțim cu toții la un moment dat. Durerea se poate manifesta de la câteva minute sau ore la câteva zile, dar dacă durează mai mult, sau dacă se complică, trebuie mers la medic pentru a se identifica cauza și pentru a se trata în mod adecvat. În acest articol explicăm cele mai frecvente cauze ale durerilor de cap.
Ce este cefaleea
Cefaleea (durerea de cap) este un disconfort apărut în zona capului. Durerea de cap se poate resimți ca o senzație pulsatilă, poate fi localizată, poate fi complicată prin alte simptome (precum gât rigid, tulburări de vedere, febră). De asemenea, durerea poate apărea dintr-o dată, sau se poate instala treptat. Poate dura de la câteva minute la câteva zile. Dinții, mușchii și articulațiile pot să declanșeze de asemenea durerile de cap. Există medicamente pe drmax.ro pentru dureri, dar în cazurile mai grave trebuie apelat la consult medical.
Care sunt cauzele durerii de cap
Există numeroase cauze ale declanșării durerii de cap, dar de cele mai multe ori cauza este dificil de identificat. Poate fi nevoie de investigații mai complexe, cum ar fi:
- tomografie computerizată;
- investigație imagistică prin rezonanță magnetică (RMN);
- radiografie.
Chiar dacă sunt numeroase cauze ale declanșării durerilor de cap, cele mai frecvente sunt următoarele:
- cauze genetice: unele dureri de cap (de tip cluster, sau ciorchine) se datorează eliberării unor substanțe chimice în creier (histamină, serotonină). Sunt studii care susțin ideea că există o cauză genetică a durerilor de cap, în sensul că, dacă părinții suferă de migrene este foarte posibil ca și copiii să sufere de migrene.
- cauze hormonale: durerile de cap cauzate de dezechilibre hormonale sunt severe, foarte asemănătoare cu migrenele.
- alergie: durerile de cap sunt însoțite de rinoree și lăcrimarea ochilor. Se tratează cu antihistaminice, cu recomandare medicală.
- anevrism: în stadiile incipiente, durerea cauzată de anevrism poate semăna cu o migrenă. Ulterior însă, anevrismul poate duce la pierderea cunoștinței, gât rigid, tulburări de vedere. Anevrismul poate fi cauzat de factori genetici, sau de hipertensiune arterială netratată. Anevrismul se tratează chirurgical și medicamentos (pentru a păstra presiunea sanguină sub control).
- deshidratare: lichidele din corp se pierd prin vomă, transpirație, diaree, urină, ca urmare a unor afecțiuni gastroenterologice, a consumului de alcool, expunere la soare, consum inadecvat de apă. Deshidratarea se poate rezolva printr-un aport adecvat de lichide.
- stres: se crede că stresul acționează asupra mușchilor capului. De altfel, cele mai multe dureri de cap se crede că au drept cauză stresul. Tocmai de aceea se consideră că, dacă nu putem elimina stresul din viața noastră măcar putem să-l ameliorăm, pentru că în acest fel ne protejăm sănătatea.
- tumoarea cerebrală: poate cauza dureri de cap. Caracteristic durerilor de cap cauzate de tumorile cerebrale este faptul că acestea nu se ameliorează pe măsură ce trece timpul, ci devin tot mai puternice. De asemenea, pacientul poate să constate și apariția altor simptome precum: vomă, tulburări de vedere, amorțeală la nivelul brațelor sau picioarelor, dificultate de vorbire, modificări la nivelul personalității. Tratamentul în cazul tumorilor cerebrale este complex: poate fi vorba despre intervenție chirurgicală, chimioterapie, radioterapie, sau strategia stabilită de medicul specialist poate cuprinde o combinație între aceste tratamente.
- dureri de ochi: durerile de cap care sunt cauzate de probleme oftalmologice sunt de obicei însoțite de o oboseală a ochilor. În acest caz trebuie făcut un consult oftalmologic și în foarte multe cazuri medicul oftalmolog recomandă ochelari de vedere sau lentile de contact.
- febră: Durerea de cap provocată de febră poate fi însoțită de grețuri și de gât rigid. În aceste cazuri se recomandă consult medical de urgență, pentru că poate fi vorba despre infecții virale sau bacteriene. Tratamentul recomandat în aceste cazuri constă în antibiotice sau analgezice. Dacă medicul care consultă pacientul bănuiește că este vorba despre meningită bacteriană, trebuie făcute de urgență investigații suplimentare.
- traumatisme: durerile de cap pot apărea și în urma unor traumatisme. Sunt foarte asemănătoare unor migrene și de cele mai multe ori cedează la medicamente antiinflamatoare.
- frig: durerea de cap poate să fie cauzată de frig, senzația se resimte mai ales în zona frontală și iradiază spre tâmple și spre urechi. Disconfortul se resimte și atunci când consumăm înghețată sau băuturi reci. Cel mai bine ar fi să nu consumăm produse atât de reci care pot să ne provoace un asemenea disconfort.
Există și alte cauze care pot declanșa cefaleea:
- hipotensiune intracraniană;
- accese de tuse;
- efort fizic intens;
- hipertensiune arterială;
- alimentație insuficientă;
- rău de înălțime.
Când trebuie apelat la serviciul de urgență
Este recomandat să apelezi la serviciul de urgență în cazul unei dureri de cap atunci când aceasta este însoțită de manifestări precum:
- dificultăți de vorbire;
- pierderea cunoștinței;
- convulsii;
- febră peste 38.5 grade Celsius;
- amorțeli ale brațelor și picioarelor;
- gât rigid;
- tulburări de vedere;
- greață;
- vărsături.
Trebuie mers la medic și identificată cauza durerii de cap în următoarele situații:
- dacă durerea de cap se dezvoltă după vârsta de 50 de ani;
- dacă se manifestă de mai multe ori pe săptămână;
- dacă apare imediat după trezire;
- dacă este mai intensă decât de obicei;
- dacă apare în urma unui traumatism;
- dacă nu cedează în urma folosirii unor antialgice;
- dacă pacientul nu poate să-și desfășoare în mod normal activitatea.