AcasăIT & CAtacurile cibernetice – sursă de îngrijorare în următorii ani?

Atacurile cibernetice – sursă de îngrijorare în următorii ani?

spot_img

DISTRIBUIȚI

Tehnologia nu reprezintă doar o sursă de progres pentru omenire – https://curier.ro/2021/03/18/title-inteligenta-artificiala-scutul-virtual-impotriva-amenintarilor-cibernetice/ – ci vine la pachet și cu o serie de amenințări. În 2021 se preconizează că atacurile hackerilor vor avea repercursiuni cifrate la aproximativ 6 trilioane de dolari. Până în 2025, această sumă va crește până la valoarea de 10,5 trilioane de dolari, ceea ce reprezintă, conform specialiștilor, o sursă de îngrijorare pentru anii următori. Un schimb, piața soluțiilor anti-virus și pentru protecția dispozitivelor desktop și mobile va atinge valoarea de 170 miliarde de dolari în 2022.

De ce reprezintă atacurile cibernetice un motiv de îngrijorare?

De-a lungul anului 2020, pe fondul crizei sanitare, atacurile informatice asupra băncilor și instituțiile financiare au crescut cu 238%. La nivel global, atacurile cu intenții dăunătoare au atins un procent de 300%, conform datelor Biroului Federal de Investigații. Toate aceste atacuri s-au folosit de pandemie și de dorința oamenilor de a afla mai multe informații despre coronavirus. Ceea ce, în condițiile în care pandemia de COVID-19 nu pare să fie aproape de final, reprezintă o sursă majoră de îngrijorare.

Un alt aspect care reprezintă un motiv de îngrijorare pentru viitorul omenirii este reprezentat de faptul că din ce în ce mai mulți angajați lucrează de acasă. Aceștia pot accesa de pe computerele personale sau de pe dispozitivele companiei date cu caracter sensibil ce sunt stocate pe serverele societății. Problema este că nu toate aceste echipamentele sunt protejate în mod corespunzător, la fel cum se poate întâmplă ca rețelele de pe care se accesează fișierele să fie corupte foarte ușor.

În fapt, peste 95% din atacurile hackerilor reușesc grație modului în care utilizatorii tratează emailurile primite pe computerele personale. 37% dintre documentele transmise online au fost corupte și au permis accesul infractorilor cibernetici pe datele companiei, în timp ce 19, 5% dintre fișierele executabile au fost infectate și au reprezentat o cale sigură de acces liber la datele cu caracter sensibil stocate pe serverele companiei.

De altfel, 20% dintre breșele de securitate sunt cauzate de angajații care lucrează de acasă și care accesează în mod neintenționat fișierele corupte ce le-au fost trimise pe dispozitivele personale. Toate aceste aspecte, coroborate cu criza sanitară și cu incertitudinile legate de această, au condus la o creștere masivă a atacurilor infractorilor cibernetici – 18 milioane de emailuri de tip malware și phishing zilnic în luna aprilie 2020.
Luna aprilie a anului trecut a constituit prilejul perfect pentru hackeri de a atacă o lume terifiată de criza sanitară. 500,000 de conturi Zoom au fost accesate în mod ilegal și vândute pe dark web în acea lună. Procentul cu care a crescut nivelul atacurilor asupra serviciilor de cloud a fost de 630% între ianuarie și aprilie 2020. Atacurile asupra instituțiilor medicale și de îngrijire din domeniul sănătății au fost cu 58% mai multe în 2020.

Media atacurilor zilnice este de 2244, hackerii încercând să preia controlul asupra unui dispozitiv portabil sau desktop o dată la 39 de secunde. În fiecare minut sunt pierduți 17,700 de dolari că urmare a atacurilor phishing. 25% dintre companiile producătoare de bunuri sunt victimele atacurilor de tip ransomware, iar 93% dintre companiile care activează în domeniul îngrijirii medicale au fost atacate de hackeri în ultimii 3 ani.

Cu siguranță că acestea sunt motive reale de îngrijorare și partea rea este că reprezintă doar o mică parte din lunga listă de potențiale probleme pe care le constituie atacurile cibernetice.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA