AcasăLifestyleSănatateIPOTEZĂ - S-ar putea renunța la cardul de sănătate

IPOTEZĂ – S-ar putea renunța la cardul de sănătate

spot_img

DISTRIBUIȚI

IPOTEZĂ De luni, de la ora 10.00, sistemul informatic al cardului de sănătate este picat. Oficial, Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a anunțat doar că sunt probleme tehnice.

IPOTEZĂ De asemenea, că furnizorii de servicii medicale pot lucra cu sistemul în off-line și că validarea serviciilor prestate luni se va putea face până joi noaptea, la ora 23.59, cele de marți până vineri noapte la aceeași oră, iar cele de miercuri până luni, tot la 23.59.

Surse din Ministerul Sănătății au dezvăluit că se ia în calcul renunțarea la cardul de sănătate pentru o perioadă sau chiar definitiv, pentru că mai multe servere ar fi imposibil de reparat și că, oricum, și înainte sistemul se strica săptămânal.

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, n-a vrut să recunoască direct această ipoteză, dar a spus că „dacă nu putem repara sistemul informatic, atunci nu o să rămână toată țara blocată, o să găsim alte metode. (…)

Problema informatică este una gravă. (…) Dacă statul are o problemă informatică, asta nu înseamnă că oamenii trebuie să rămână fără medicamente sau spitalele fără să poată să deconteze servicii”.

Pe de altă parte, CNAS a anunţat că sistemul informatic al cardului național de asigurări de sănătate este în stare de funcţionare, începând cu data de 2 noiembrie 2016, ora 19.00, efectuându-se în continuare operațiuni tehnice de monitorizare și consolidare a acestuia.

Pentru perioada de întrerupere a funcționării sistemului informatic sunt aplicabile prevederile art. 199 – 202 din Hotărârea Guvernului nr. 161/2016 și ale art. 361 – 364 din Hotărârea Guvernului nr. 206/2016.

În acest sens, până la termenul de raportare a activității lunare, pentru perioada în care au fost constatate întreruperi în funcționarea PIAS, președintele CNAS va emite ordin conform prevederilor legale mai sus menționate.

Medicii spun că nu e prima dată când sistemul are probleme majore „În 2015, între 1 și 4 octombrie, sistemul a căzut. Atunci au decontat doar pentru spitale, pentru cabinete și furnizori privați nu. Acum, dacă emitem o rețetă sau trimitem la analize un pacient care nu e asigurat, plătim noi! Dacă a luat aceleași pastile și de la alte cabinete, tot noi le plătim. Pe lângă asta, toate serviciile derivate din actul medical, dacă nu se validează, ni le impută nouă”, ne-a explicat un medic de familie.

citeşte şi PROBLEME – Doze insuficiente de vaccinuri în Maramureș

Informatizarea sistemului de sănătate a fost lansată în urmă cu 8 ani și prespune: sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI), rețeta electronică, cardul electronic de sănătate și dosarul electronic de sănătate.

Costurile informatizării sistemului de sănătate:

SIUI – 124 de milioane de euro
Sistemul rețetei electronice – 10,66 de milioane de euro
Sistemul cardului electronic de sănătate – 19,47 de milioane de euro
Sistemul dosarului electronic de sănătate – 29,41 de milioane de euro.

Cu tot cu TVA, statul a investit 184 de milioane de euro pentru informatizarea sistemului.

sursa

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA