TRATATE SAU NETRATATE? Mâncăm fructe şi legume româneşti, crescute după ureche, care poate niciodată nu au fost verificate de autorităţi.
Roşiile româneşti ajung să fie analizate în laboratoarele Ministerului Agriculturii doar dacă fac parte din programele promovate sau subvenţionate de Guvern, o recunoaşte ministrul, scrie Observator.
Produsele ţăranilor care se descurcă fără ajutor de la stat ajung în magazine sau în pieţe fără a trece vreun test al siguranţei alimentare.
Roşia românească netratată este coaptă bine în mijloc. Este primul semn că a fost lăsată să se coacă natural, spun ţăranii.
Roşiile care sunt stropite prea mult, aduse de obicei din import, pot fi uşor recunoscute de oricine, ne dezvăluie producătorul.
Cele ajutate cu substanţe să se coacă sunt aproape trase la indigo. Aceeaşi formă, culoare şi consistenţă.
Totuşi, pe lângă producătorii străini, există şi producători români care folosesc pesticidele şi alte substanţe pentru creştere fără limită, la ochi. Gustul roşiei este astfel alterat de chimicale.
Din păcate pentru consumator, autorităţile din domeniul agriculturii fac prea puţine controale.
Ministrul Agriculturii, Petre Daea, preferă să creadă în onestitatea tuturor producătorilor autohtoni şi a decis să se facă teste doar roşiilor din programul tomatelor, promovat şi subvenţionat de Guvern.
Din peste 400 de probe din legume şi fructe româneşti analizate anul acesta, specialiştii dintr-un laborator din subordinea Ministerului Agriculturii spun că nu au descoperit nicio depăşire a substanţelor.
Orice consumator poate cere realizarea unor analize de laborator pentru verificarea legumelor şi fructelor pe care e consumă.
Testul costă 500 de lei şi este realizat cu un aparat pentru depistarea rezidurilor de pesticide pentru care Ministerul Agriculturii a plătit în jur de 300.000 de euro.
sursa info