PENTRU VEGETARIENI Lipsa de acizi grași esențiali Omega 3 din dieta vegetarienilor ar putea fi rezolvată prin extragerea acestor substanțe dintr-o micro-algă folosită la crearea de biodiesel, spun cercetătorii români ai Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Clu-Napoca care au primit un o finanțare europeană de 1,5 milioane de euro pentru munca lor.
Coordonatorul echipei, Dan Vodnar, spune că Omega 3 se găsește în cantități insuficiente în nuci și semințe, motiv pentru care persoanele cu o dietă vegetariană sau vegană pot duce lipsă de acești acizi grași esențiali pentru sănătate.
„Vegetarienii iau puţin Omega 3 din sursele vegetale – nuci, seminţe, însă aportul nu este suficient de mare. În mod normal, Omega 3 se obţine din carnea de peşte”, spune Vodnar, potrivit Mediafax. Cercetătorul spune, însă, că echipa pe care o conduce a găsit o metodă de a obține cantități mari de Omega 3 dintr-o micro-algă ce poate fi găsită în Oceanul Pacific, astfel încât și vegetarienii sau veganii să poată consuma acizii grași.
„UE a investit în ultimii 10 ani în găsirea unei alternative pentru combustibilul fosil, una dintre soluţii fiind biodieselul, dar a rezultat foarte mult subprodus, şi anume glicerol crud, iar purificarea acestuia costă foarte mult. La USAMV derulăm un proiect de cercetare care are în vedere utilizarea glicerolului crud ca sursă pentru producerea unor substanţe cu efecte benefice asupra sănătăţii noastre, acid citric, vitamina B12, betacaroten, acizi graşi esenţiali – Omega 3”, spune Vodnar.
„Noi venim cu o alternativă pentru vegetarieni, astfel încât obţinem Omega 3 din Limacinum, o micro-algă din Pacific, multiplicată de noi în laborator. Vom integra Omega 3 în anumite cereale pentru a putea fi folosit de vegetarieni şi a vedea cum se comportă la temperatura camerei sau dacă introducem cerealele într-un iaurt. Adăugarea de Omega 3 în alimentaţie ajută creierul uman şi de asemenea, joacă un rol important în metabolismul întregului organism”, a spus Vodnar.
Citește articolul integral, AICI.