RUJEOLA A AJUNS ÎN MARAMUREȘ În primele zile ale anului 2017, s-a înregistrat primul caz suspect de rujeolă în Maramureș.
RUJEOLA A AJUNS ÎN MARAMUREȘ Este vorba despre un sugar de doar 9 luni. Părinții și rudele copiilor cu vârste cuprinse între 9 luni și 9 ani sunt rugați să se prezinte de urgență la cabinetele medicilor de familie de care aparțin.
Medicii de familie vor evalua antecedentele vaccinale și vor proceda la vaccinarea contra rujeolei. Campania de vaccinare antirujeolică, în vederea recuperării copiilor restanțieri la vaccinare, se desfășoară în perioada 3-23 ianuarie 2017.
Confundabilă la prima vedere cu rubeola, rujeola este mult mai gravă. Denumirea “pojar”, cu care e cunoscută la noi, este descriptivă pentru principalele simptome: febră foarte înaltă, de până la 40,5 grade Celsius, și erupția ca para focului.
La fel ca mai toate bolile copilăriei, rujeola are o origine virală. Virusul care provoacă rujeola este unul de tip ARN, strâns înrudit cu virusurile pestei bovine și al răpciugii canine.
Acesta poartă numele de virus rujeolic și face parte din genul Morbillivirus, familia Paramyxoviridae, din care se trag și virusul urlian (care determină oreionul), cel sincițial respirator (cauză a majorității infecțiilor respiratorii servere) și virusurile parainfluenzae (responsabile de apariția răcelilor).
Rujeola se răspândește pe aceleași căi clasice și anume prin intermediul picăturilor de salivă și a secrețiilor nazale pe care persoana infectată le împrăștie în jur în timpul tusei, strănutului, râsului sau vorbirii.
Transmiterea indirectă, adică prin contactul cu diferite obiecte contaminate (jucării, mobilier etc.) este rară în cazul rujeolei, însă nu imposibilă.
Rujeola este extrem de contagioasă. Mai multe informații despre această boală, dar și cum poate fi ea prevenită, puteți solicita de la medicul de familie.
ActualMM