spot_img
Acasăoameni noiVOR AUTONOMIE – Mii de etnici maghiari au participat la un miting...

VOR AUTONOMIE – Mii de etnici maghiari au participat la un miting în Ținutul Secuiesc

spot_img

DISTRIBUIȚI

VOR AUTONOMIE  Câteva mii de etnici maghiari au participat, ieri, 10 martie, la Târgu Mureş, la un miting pentru autonomia ţinutului secuiesc, iar la final au depus o petiţie petiţie la Prefectura Mureş, pentru a ajunge la Guvern, la Parlament şi la Preşedinţie, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Unul dintre organizatorii Marşului secuilor de vineri seara, Ferencz Csaba, vicepreşedinte Consiliului Naţional Secuiesc a declarat corespondentului MEDIAFAX, că etnicii maghiari vor autonomie teritorială, acesta fiind motivul pentru care mii de oameni au ieşit la miting.

„Trebuie să înceapă o convorbire între personalităţile din Secuime şi Guvernul României în vederea realizării autonomiei teritoriale. Vom preda petiţia Instituţiei Prefectului, să ajungă la Parlament, la Guvern şi în atenţia domnului preşedinte”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Ferencz Csaba, vicepreşedinte Consiliului Naţional Secuiesc.

Manifestarea a cuprins o comemorare la Monumentul Secuilor Martiri şi un marş prin oraş, spre Prefectura Mureş, unde s-a depus petiţia.

Oamenii au scandat în maghiară ”Vrem autonomie”, ”Ţinutul Secuiesc” şi ”Suntem acasă”.

În petiţia depusă la Prefectura Mureş se solicită „ca în cursul planificatei reorganizări administrativ-teritoriale să se creeze regiunea administrativă şi de dezvoltare de sine stătătoare, cu competenţe specifice, denumită Ţinutul Secuiesc, în conformitate cu proiectul de lege elaborat de Consiliul Naţional Secuiesc”, iar ”Guvernul şi Parlamentul să respecte angajamentele internaţionale asumate de România”.

Totodată, potrivit petiţiei, protestul are loc „din cauza atacului împotriva unor instituţii de învăţământ, hărţuirea unor autorităţi locale din Ţinutul Secuiesc, limitarea folosirii limbii materne, persecutarea simbolurilor naţionale”, iar oamenii se solidarizează cu „protestele declanşate în întreaga ţară privind apărarea statului de drept”.

„Solicităm ca Guvernul să înceapă tratative despre statutul Ţinutului Secuiesc cu reprezentanţii legitimi ai poporului secuiesc, Consiliul Naţional Secuiesc şi autorităţile locale din regiune! Solicităm egalitate deplină şi efectivă pentru toţi locuitorii Ţinutului Secuiesc!”, se mai arată în petiţie.

Forţele de ordine estimează că la mitingul organizat de etnicii maghiari au participat aproximativ 2.000 de persoane. Potrivit reprezentanţilor Jandarmeriei Mureş, la miting nu s-au înregistrat incidente.

Sursă info și foto.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
TE-AR MAI PUTEA INTERESA