Acasăoameni noiVINE SAU NU VINE? - Precizări legate de posibila vizită în România...

VINE SAU NU VINE? – Precizări legate de posibila vizită în România a Papei Francisc

DISTRIBUIȚI

VINE SAU NU VINE? Francis Doboș, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice, a declarat vineri la Digi24 că Nunțiul Apostolic transmite că nu există nicio confirmare pentru 2017 a unei vizite a Papei Francisc în România, iar pentru 2018 nu s-a stabilit încă nimic.

Precizările intervin după ce primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a postat pe Facebook un anunț potrivit căruia Papa Francisc ar veni anul viitor în România.

„Poate ar trebui să fac unele clarificări. Tocmai am cerut unele lămuriri atât la Ambasada Sfântului Scaun din România, cât şi chiar la Vatican, unde am un coleg foarte bun, care lucrează în Guvernul Sfântului Scaun. Nimeni nu știe nimic exact. Deci, nu cred că Sfântul Scaun şi-a făcut un nou purtător de cuvânt”, a spus Francis Doboș. „Textual, Nunţiul Apostolic m-a rugat să transmit pentru presa din România: nu există nicio confirmare pentru anul 2017, iar pentru 2018 nu s-a stabit încă nimic”, a precizat purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice. „Primarul poate anunţa orice doreşte, dar nu e anunţat de Sfântul Scaun, deocamdată”, a adăugat el.

„Noi ne dorim cu toții, bineînțeles, această vizită, probabil se va realiza, dar nu e nimic sigur”, a mai spus Francisc Doboș.

Întrebat când devine oficială o vizită a Papei, Francis Doboș a explicat că trebuie să existe invitații de la forurile competente la nivel național. „Din partea episcopilor catolici, invitația a fost lansată deja din toamna anului trecut. Această invitaţie trebuie să existe şi din partea Bisericii Ortodoxe Române, dar şi din partea oficialităților statului, a Preşedinției, cât şi a Guvernului”, a declarat Francisc Doboș.

Despre posibila venire a Papei în România se vorbeşte încă din primăvara lui 2015. Atunci, preşedintele l-a invitat pe Suferanul Pontiv să participe în 2018 la manifestările dedicate centenarului Marii Uniri, la Alba Iulia.

Faptul că există acest anunţ făcut de Gabriela Firea, încurcă sau ajută o eventuală vizită? a fost întrebat purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei. „Nu ştiu dacă încurcă sau ajută. Probabil este prea mult ca să spunem. Nu știu, nu am văzut exact comunicatul Primăriei, dar Sfântul Scaun, colegul meu de la Vatican nu ştia nimic, ambasadorul Vaticanului mi-a zis să transmit textual că nu există nicio confirmare încă pentru anul 2018”, a declarat Francisc Doboș.

Purtătorul de cuvânt spune că o astfel de vizită are o importanță aparte, așa cum a fost importantă vizita Papei Ioan Paul al II-lea în 1999. „România, mai mult decât ne putem imagina, a ieșit dintr-un con de umbră printr-o asemenea vizită. S-a dezvoltat foarte mult şi atenţia asupra ţării noastre a crescut considerabil în acei ani”, a arătat Francisc Doboș.

„O astfel de vizită în acest Pontificat ar veni minunat, pentru că ar fi înțeleasă de toți oamenii, pentru că Papa Francisc vorbește limba noastră, pentru că se exprimă cu gesturi normale, pentru că se exprimă cu gesturi normale. Chiar astăzi pe Twitter spunea că în acest timp al Postului Mare e bine să postim nu bosumflați, ci cu zâmbetul pe buze”, a spus Francisc Doboș. În privința gesturilor controversate pe care le-a făcut Papa Francisc, „dacă este să fie așa, dacă și Iisus a fost controversat, înseamnă că urmează Evanghelia”, a declarat reprezentantul Bisericii Catolice.

Întrebat cam cât de mult ar lua pregătirea unei vizite, dată fiind personalitatea Papei Francisc, purtătorul de cuvânt a spus că nu e vorba neapărat de personalitatea Papei, ci de regulile internaționale. „Aici nu ar trebui să ia prea mult timp. Timpul pe care îl presupune ţară noastră și regulile și invitațiile care sunt lansate de aici. Dacă există toată deschiderea se poate face imediat”, a subliniat Francisc Doboș.

În urmă cu aproape un an, Nunţiul Apostolic în România, Monseniorul Miguel Maury Buendia, a confirmat că Papa Francisc îşi doreşte să vină în vizită în România. Preşedintele Klaus Iohannis i-a adresat invitaţia Suveranului Pontif în 2015 şi, dacă se va concretiza, ar fi a doua vizită a unui Suveran Pontif în România, după călătoria istorică din 1999 a Papei Ioan Paul al II-lea.

„În urmă cu mai puţin de o lună am vorbit cu Papa, ştiind că a fost invitat, l-am întrebat despre o posibilă vizită aici. Mi-a spus: Aş vrea să vin. Sper ca lucrurile să decurgă bine, iar vizita mea să ajute la unitatea tuturor românilor.  De aceea sper că aceasta vizită va fi posibilă. Eu, ca ambasador al Papei, voi face tot posibilul şi voi lucra cu autorităţile, cu Biserica Ortodoxă, cu Biserica Catolică, pentru ca aceasta vizită să aibă loc”, a declarat Nunțiul Apostolic.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


TE-AR MAI PUTEA INTERESA