AcasăOPINIIVIAȚA, DEOCAMDATĂ – Încă unul care face ceva pe noi

VIAȚA, DEOCAMDATĂ – Încă unul care face ceva pe noi

spot_img

DISTRIBUIȚI

Nu mai poate exista nici un dubiu cu privire la împărțirea societății noastre între Noi și Ei, două entități care nu mai au nimic comun. Falia despărțitoare este atât de abruptă încât e greu de crezut că peste ea se vor putea construi vreodată punți de legătură.

Ei își văd de treburile lor. În cârdășie totală își acordă pensii speciale, privilegii amețitoare și salarii nesimțite într-o țară în care salariul minim este de 225 de euro iar pensia sub 100 de euro pe lună. Culmea e că numărul și categoriile privilegiaților cresc proporțional cu sărăcirea noastră. La început au fost magistrații și pensionarii militari, acum acolo au ajuns parlamentarii și alți demnitari, dar se pregătesc primarii, viceprimarii, președinții de consilii județene și Dumnezeu mai știe cine.

Au tremurat un pic după tragedia de la Colectiv, le-a fost frică, dar s-au regrupat în pas alergător și au trecut rapid la votarea privilegiilor pe care locatarul de la Cotroceni le promulgă cu voioșia specifică inconștienților. Ce să facă săracul nevorbitor, că și salariul lui a fost mărit de câteva ori.

Printre cei care ne-au sfidat și continuă să o facă, se găsește și Mihai Răzvan Ungureanu (Hungureanu, cred că i se potrivește mai bine), fost ministru de externe și premier, ajuns acum șef peste spionii de la SIE. Președintele Johannis l-a numit în funcție, dând o palmă nemeritată liberalilor care au luptat ca la Mărășești să treacă moțiunea de cenzură din 2012 și Guvernul Hungureanu să devină o amintire de coșmar.

Avea toate motivele din lume ca să nu-l pună într-o asemenea funcție, dar navetistul de Sibiu s-a făcut că nu vede și n-aude nimic. Fostul utecist și student comunist fruntaș, ce înălța ode conducătorului iubit, a fost uns la externe de către liberalii lui Tăriceanu, cu toate că au existat destule controverse legate de colaborarea sa cu serviciile secrete israeliene.

N-a contat asta și Hungureanu a reușit să scape țara de celebra moștenire Gojdu, pe care a cedat-o Ungariei în condiții ce n-au fost elucidate niciodată. Interesant, cum au recuperat-o, ungurii au și vândut-o unui Fond de Investiții israelian. O fi doar vreo coincidență, cine mai poate ști.

Tot de activitatea sa ca ministru de externe se leagă o altă ciudățenie în urma căreia România a rămas mai săracă material, moral și spiritual. Se spune că el a fost cel care i-a dat dispoziție ambasadorului Prunariu să întrerupă negocierile cu rușii în privința recuperării Tezaurului Național, însușit de aceștia în urmă cu un secol.

În scurta sa escală la Palatul Victoria a dus o viață de lux pe bani publici. Vremelnicul premier a achiziționat whiskey de 1.700 de lei sticla, caviar de 10.000 de lei kg sau carne de vită Kobe cu 3.500 de lei kg, ca să nu mai pomenim de parfumurile de firmă, cremele și ustensilele scumpe destinate îngrijirii pretențiosului trup.

Un hapsân de dreapta, l-au catalogat unii, de parcă dacă ar fi fost de stânga ar fi avut alt comportament în raport cu banii statului. Să fim serioși, nesimțirea unora n-are nicio legătură cu orientarea politică. Dar, cu tot trecutul său mai mult decât dubios, cu suspiciunile ce planau asupra lui, Johannis l-a pus șef al celui mai important serviciu extern.

Și-a schimbat scaunul, dar năravurile i-au rămas. Zilele trecute a fost publicată declarația sa de avere, din care rezultă că soția lui a câștigat în 2014 suma de 84.000 de euro pentru serviciile medicale pe care le-ar preta în cadrul companiei austriece OMW. Acolo era plătită soția Hungureanului și pe vremea cât el era premier, dar nu i-a păsat. Sunt bani mulți care nu se justifică, indiferent cât de mult ar lucra medicul anestezist pentru ei, mai ales că nevasta este angajată cu normă întreagă la un spital de stat bucureștean.

Și atunci, totuși, ce face la OMW pentru 7.000 de euro pe lună? Cine știe, poate o fi agent acoperit SIE în cadrul companiei care extrage, prelucrează și vinde petrolul românesc. Ai dracului austriecii ăștia. Unii dintre ei ne iau petrolul din subsol, iar alții ne defrișează dealurile și munții. Bune și profitabile  relații avem cu ei.

Pentru orice om de bună credință, Mihai Răzvan Hungureanu este incompatibil cu postul în care a fost numit și este menținut de primul turist al țării. Ar fi interesant de aflat dacă austriecii ar plăti-o pe doamna Ungureanu cu aceeași bani, dacă soțul n-ar fi șef la SIE. Sau dacă în locul ei ar fi un medic oarecare, ar lua tot salariul acesta? Sigur, răspunsurile sunt simple, le știe fiecare.

România lucrului bine făcut începe să prindă contur. Și se va consolida în continuare pentru că are în structurile de conducere oameni de valoare deosebită. Așa cum este acest Hungureanu, despre care un fost purtător de cuvânt al SRI declara că a fost racolat de Mossad încă de pe vremea când era profesor pe la Iași. În zadar s-au opus ofițerii SRI, că n-au reușit să zădărnicească operațiunea de racolare. Scandalul iscat a fost de notorietate, dar de el n-a auzit Herr Johannis. Probabil că pe vreme aceia era ocupat cu meditațiile și achiziționarea de case. Ghinion.

Grigore Ciascai

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA