AcasăOPINIIEVANGHELIA PROFITORULUI - Zilele Mortului

EVANGHELIA PROFITORULUI – Zilele Mortului

DISTRIBUIȚI

EVANGHELIA PROFITORULUI Și era bolnav un oarecare Werner din Sibiu, de pe urma alegerilor. Și le-a spus Dragnea ucenicilor lui: Werner, prietenul nostru, e bolnav. Mă duc să-l trezesc. Și era o peșteră și o piatră așezată pe ea. Dragnea a zis: Ridicați piatra! Rudele au zis: Deja miroase, că este a patra zi. Dar Dragnea a strigat cu glas mare: Wernere, vino afară! Și a ieșit mortul, fiind legat la picioare și la mâini cu fâșii de neîncredere, și fața lui era înfășurată cu înfrângere. Dragnea le-a zis: Dezlegați-l și lăsați-l să meargă!

Iată că evangheliile după Tăpălagă și Marian, care povestesc despre minunile săvârșite în Teleorman cu morții, se umplu de adevăr. Dragnea l-a înviat pe Iohannis pogorând asupra lui duhul sfânt al Ordonanței 13 și i-a arătat calea spre a doua înălțare la împărăție, în 2019.

PSD a intrat în anul deochiului. Un partid bănuit îndeobște de hoție s-a dat de trei ori peste cap și, într-o singură noapte, a căzut pradă prostiei. Ordonanța 13 a fost o tentativă de sinucidere politică în grup fără să aibă la final un câștig. Ministrul Iordache și aparatul juridic al Guvernului Grindeanu au făcut harcea-parcea o strategie rușinoasă, dar sănătoasă, ce părea fără cusur: îi lua președintelui Iohannis opțiunea de a se juca cu promulgarea legii până la condamnarea definitivă a dușmanului Dragnea.

Dar Iordache nu numai că a scos din textul ordonanței paragrafele care-l scăpau pe Dragnea de procesul următor, dar a și spulberat efectul instantaneu al Monitorului Oficial, adăugând o intrare în vigoare la zece zile. Astfel, like-pașoptiștii au înțeles că au timp și șanse de câștig, și s-au scurs de pe pagina personală în piețe.

PSD și-a păstrat legitimitatea din alegeri și o bună parte din procent, dar și-a pierdut viteza politică. A cedat autonomie și suveranitate, a predat inițiativa exact celor cărora le-o luase: președinte, servicii, parchete, opoziție și stradă. Să nu-și imagineze cineva că această alianță de conjunctură între civili și militari are scopuri comune. Singura forță sinceră este mulțimea, celelalte patru au obiective de putere private.

Mulțimea, însă, alimentată cu speranță, cu frustrare, cu tehnologie GSM și energie www, e pândită de suficiență, de politizare și de propria grandoare. Cuvântul “manipulare” umblă și el printre manifestanți, dar umblă sub acoperirea lipsei de informare.

Cu acordul sau ignoranța multor entuziaști, manifestațiile din Piața Victoriei au caracter politic prin girul și prezența votanților dreptei, ale liderilor USR și PNL, ale guvernului tehnocrat și ale președintelui Iohannis. Chiar dacă cea mai mare parte a participanților sunt tineri, sinceri și inteligenți, aceste mulțimi care străpung gerul și noaptea cu luminița telefonului mobil sânt, de fapt, serbări ale dreptei. În rezerva lor de exaltare și furie și-a umezit buzele și a clipit apoi din ochi Werner cel mort.

E prea multă lume în stradă ca să tragă foloase un singur om. Piața cere acum plecarea Guvernului și arestarea lui Dragnea. Luminate în trei culori și emulate pe Facebook, cererile capătă o îndreptățire bolnavă, dau un sens nevrotic unei cauze bune. Mulțimea are deja o victorie. Acum, dacă tot și-a calibrat vocea și s-a obișnuit cu temperaturile, poate cere inventarul echilibrat al răului.

Sunt fapte groaznice în trecutul apropiat al statului de drept, ilegalități petrecute sub lozincile anticorupției, abuzuri care au strâmbat societatea, combinații toxice între instituții și politicieni. Au fost multă vreme invizibile, dar de câteva luni au început să capete contur. Sunt infinit mai grave ca o ordonanță dată noaptea și retrasă cinci zile mai târziu. Am scris despre ele ani la rând: aceste fapte au călcat în picioare drepturi și libertăți, au lăsat nedreptatea să umble selectiv prin Justiție. Piața ar face un gest de maturitate dacă le-ar include, una câte una, în program.

Altminteri, întreg deranjul ar fi în profitul unuia singur. Klaus Iohannis, omul fără însușiri, ajuns președinte prin ura născută de Ponta și îngropat politic de rezultatul alegerilor din decembrie, prezintă acum toate semnele vitale pe care aparatura instituțiilor de forță le poate afișa.

Doru Buşcu (catavencii.ro)

 

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


TE-AR MAI PUTEA INTERESA