AcasăLIFEUN PAS ÎNAINTE - Pentru prima dată, oamenii de știință vor...

UN PAS ÎNAINTE – Pentru prima dată, oamenii de știință vor secvenția ADN-ul în spațiu

spot_img

DISTRIBUIȚI

UN PAS ÎNAINTE. Astronauta americană Kate Rubins, sosită sâmbăta trecută pe Stația Spațială Internațională, urmează să testeze un dispozitiv de secvențiere nanoporă, numit MinION, pentru a decoda ADN-ul în spațiu, informează Reuters.

Rubins, care a studiat Ebola și alte virusuri ucigașe înainte de a deveni astronaut și care pentru această activitate desfășurată pe Pământ purta costume de biosiguranță de nivel înalt, va lucra pe avanpostul orbital cu probe de testare inofensive, utilizând acest dispozitiv de buzunar dezvoltat de Oxford Nanopore Technologies, de dimensiunea unui smartphone, dar cu o greutate de aproximativ două kilograme.

În calitate de prim ”vânător” profesionist al virușilor în spațiu, ea va încerca să finalizeze prima decodificare deplină a ADN-ului, sau ”secvențiere”, pe orbită. Vor fi efectuate teste atent controlate, pe o bacterie, un virus și celule de șoarece. Însă nu se va întâmpla nimic periculos, întrucât toate au fost deja secvențiate în mod repetat și totul este sigur pentru a fi realizat în mediul închis al laboratorului spațial, a dat asigurări cercetătoarea.

Unul dintre primele lucruri pe care oamenii de știință trebuie să le dovedească este cât de bine funcționează MinION în condiții de microgravitație. ‘Tehnologia se comportă diferit aici. Fluidele se comportă diferit aici”, a declarat astronauta într-un interviu acordat joi pentru Reuters de pe Stația Spațială Internațională.

În viitor, Rubins ar dori să utilizeze dispozitivul pentru a afla mai multe despre potențiale colonii de microbi care s-au instalat în sistemul de apă al stației care orbitează și în altă parte la bordul acesteia. „Avem apă minunat de curată, dar avem un sistem de apă care a fost aici timp de 15 ani. Există oare microbi care trăiesc în acest sistem?”, s-a întrebat Rubins.

„Am demonstrat că ființele umane pot trăi în spațiu, acum avem posibilitatea de a vedea modul în care microbii reacționează în spațiu”, a spus cercetătoarea citată de Daily Mail.

Testele sunt destinate să dovedească dacă tehnologia poate fi folosită pentru a înțelege cum se dezvoltă microbii în laboratorul spațial, a ajuta la diagnosticarea de boli ale astronauților de pe stație, precum și în misiuni viitoare, posibil pentru a testa probe de pe Marte și din alte locuri pentru a identifica semne de viață pe bază de ADN.

Aparatul se conectează la o suită de alte instrumente de diagnosticare la bordul stației, incluzând Reacția de polimerizare în lanț, PCR, dispozitiv care poate testa gene unice.

MinION urmează să fie transportat pe ISS la bordul capsulei Dragon a companiei SpaceX, ce va fi lansată luni de la Cape Canaveral, Florida. Acesta va fi prima lui utilizare în spațiu.

În prezent, eșantioanele din spațiu trebuie să fie înghețate și transportate înapoi pe Pământ pentru analiză.

Actualul comandant al ISS, Jeff Williams, a făcut anterior unele experimente pe gene în spațiu, dar noul dispozitiv va permite mult mai mult.

Potrivit NASA, scopul acestei testări tehnologice este de a furniza dovezi că secvențierea ADN-ului în spațiu este posibilă și are potențialul de a permite identificarea microorganismelor, de a monitoriza schimbările ce apar la microbi și la om ca răspuns la condițiile de zbor spațial și, eventual, de a ajuta la detectarea de viață pe baza ADN-ului în alte locuri din univers.

„Scopul final este de a fi capabili să facem pe stația spațială sau pe Marte lucrurile pe care suntem capabili să le facem în mod normal pe Pământ atunci când secvențiem ADN-ul”, a declarat cercetătorul Douglas Botkin din cadrul agenției spațiale americane, citat miercuri de Daily Mail.

Sursa info

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA