Acasăoameni noiULTIMA ZI DE FUMAT – Cum s-au pregătit patronii și care vor...

ULTIMA ZI DE FUMAT – Cum s-au pregătit patronii și care vor fi primele consecințe

DISTRIBUIȚI

A trecut ultimul weekend în care românii îşi mai pot aprinde ţigările în baruri sau restaurante fără a primi amenzi usturătoare pentru asta. Patronii au găsit deja soluţii pentru a-i sprijini şi pe fumători, dar sunt convinşi că vor funcţiona pe pierdere în următoarele două-trei luni.

Deşi în următoarele zile se anunţă vreme foarte rece, începând de marţi se vor deschide terasele din Centrul Istoric al Capitalei. Asta în condiţiile în care începând de miercuri va intra în vigoare legea antifumat. Actul normativ vine cu pedepse aspre nu doar pentru cei care nu se vor putea abţine de la a fuma în spaţiile publice închise ci şi pentru patronii care vor permite asta. Însă, aceştia din urmă s-au organizat deja şi susţin că, sunt gata să vină în sprijinul fumătorilor fără să încalce legea: vor amplasa fumoare în afara restaurantelor.

De departe, cei mai afectaţi vor fi patronii de cluburi şi de baruri, spune Sorin Barbu, patronul restaurantului cu specific spaniol Alioli. Acesta a explicat, pentru „Adevărul”, că de mai bine de o lună şi jumătate, şi-a transformat unul dintre localuri în restaurant pentru nefumători. Şi, spre surprinderea sa, în loc să scadă, vânzările au crescut cu peste 10%. „Le-am dat posibilitatea celor care nu fumează şi familiilor să vină cu copiii la noi în restaurant. Înainte se fereau să facă acest lucru. Am remarcat că a scăzut vânzarea de alcool, dar a crescut vânzarea de mâncare, ceea ce este excelent”, a explicat Barbu.

Butoi de lemn cu scrumiere pentru fumători

Potrivit acestuia, începând de mâine se va interzice fumatul şi în cel de-al doilea restaurant pe care îl deţine. Cei care le vor transmite clienţilor că nu mai au voie să fumeze vor fi ospătarii, după cum a arătat patronul restaurantului. „Am amplasat la intrarea în restaurant un butoi mare pe care clienţii îşi pot pune paharele şi unde au scrumiere. Vom pune şi o copertină, dar şi un aparat care să încălzească spaţiul respectiv. Avantajul nostru este că majoritatea clienţilor noştri sunt oameni care au mers în străinătate şi cunosc regulile care se aplică acolo unde nu se fumează în spaţiile publice închise”, a completat Sorin Barbu, adăugând că se aşteaptă la controale din partea oamenilor legii în următoarea perioadă.

Vânzările vor scădea în primele trei luni

La rândul său, Dragoş Petrescu, acţionar majoritar la City Grill, spune că deja a pregătit terasele în aşa fel încât acestea să fie conforme cu noua lege. „Pe timp de vară nu vor fi foarte mari probleme, însă acum vom pune copertină, care să protejeze de ploaie, pături, mese şi scaune, în aşa fel încât cei care doresc să poată fuma afară. Capacitatea în locul unde se va fuma va fi de 10 – 15 persoane”, a arătat Petrescu. Patronul arată că atunci când s-a gândit la măsurile pe care le va lua, s-a documentat temeinic cu privire la modul în care s-a aplicat legislaţia antifumat în alte state europene. „Ca o proiecţie, mă aştept să scadă vânzările în primele trei luni, dar după această perioadă, oamenii se vor obişnui. Partea bună e că măsura este implementată la începutul primăverii”, a precizat Petrescu.

Se stă mai puţin la masă

Şi în restaurantul său, tot ospătarii au fost antrenaţi să le transmită clienţilor care îşi vor dori să fumeze că nu mai pot face acest lucru. „Nu vom permite fumatul în unitate, asta e clar”, a conchis patronul. Pe de altă parte, Cătălin Mahu, patronul restaurantelor „La Mama”, este de părere că legea antifumat va avea un impact negativ asupra vânzărilor. De fapt, arată Mahu, unul dintre restaurantele sale în care a interzis în urmă cu câteva săptămâni fumatul a înregistrat deja pierderi. „Acest restaurant avea o evoluţie constantă şi de 2 luni am decis să nu mai permitem fumatul în incintă. Am constatat că a scăzut consumul cu 15%, iar asta nu din cauza faptului că sunt mai puţini clienţi, ci pentru că se stă mai puţin la masă. De asemenea, cei care veneau doar ca să-şi bea cafeaua nu prea o mai fac, iar la o masă, în loc să comande o sticlă de vin, preferă să comande doar un pahar cu vin”, a explicat Cătălin Mahu.

Ultima ţigară – Prohodul Fumatului

În ceea ce priveşte măsurile pe care le-a luat pentru ca de mâine fumătorii să nu sufere foarte tare, Mahu spune că pentru aceştia vor fi amplasate scrumiere afară. „Sunt foarte multe aspecte de care va trebui să ţinem seama. Consumatorul bucureştean este un alintat şi îi va lua timp să se obişnuiască. Pe de altă parte, avem familii care ar putea veni cu copilul la restaurant”, a spus managerul, care a mărturisit că a luat în calcul să se alăture mişcării „Ultima ţigară”. Concret, pe 15 martie, odată cu deschiderea teraselor, are loc Prohodul Fumatului. „Tragem ultimul fum pătimaş şi ucigaş, la interior de crâşmă. La ora 23.59 oropsitul viciu va fi îndesat în scrumieră păşind în istorie. Aşadar, de vreţi să mai simţiţi odată, aerul cârciumi, ăla rău, în care s-au chinuit poeţii să scrie, pictorii să viseze şi muzicanţii să se-mbete, vă aşteptăm să vă ţineţi o masă dosnică. Lăutarii o să cânte de jale, momiţele o să sfârâie-n tigaie. Să nu fiţi trişti căci încă există vicii de interior legale. Vă recomandăm Feteasca Albă”, au scris, pe Facebook, cei care au iniţiat mişcarea.

Legea antifumat nu interzice şi narghileaua

Legea care interzice fumatul în spaţiile publice închise nu interzice însă fumatul de narghilea, atâta vreme cât aceasta nu se prepară cu produse din tutun ci doar cu arome. Potrivit Aureliei Cristea, iniţiatoarea legii antifumat, produsul numit generic narghilea nu este definit de actele normative în vigoare. Cu toate acestea, comercianţii susţin că sunt sunaţi de tot mai mulţi proprietari de cluburi, discoteci şi cazinouri, care fac comenzi. „Cred că se vor vinde bine aromele fără tutun, de fapt noi nici n-am mai adus cu tutun pentru că au crescut mult accizele şi s-au scumpit. Dar şi consumatorii s-au obişnuit şi merg pe varianta fără tutun. Desigur, am fi puternic afectaţi dacă s-ar interzice cu totul narghileaua, dar legea se referă doar la produse din tutun”, au arătat proprietarii unui portal specializat în vânzări de narghilele.

Cât costă o narghilea

Potrivit proprietarilor de localuri, în prezent ponderea dintre narghilelele cu tutun şi cele cu arome este de 5% – 50%. În localurile care oferă narghilele, acest serviciu costă în funcţie de preparat. Între 25 şi 40 de lei costă narghileaua cu arome de fructe, iar peste 50 de lei costă cea în care se adaugă arome alcoolice (vin, vodcă, gin, diverse cocktailuri). Există o ofertă destul de consistentă şi pentru cei care vor să-şi cumpere o narghilea, pentru a o avea acasă. Cele mai simple variante costă 120-150 de lei, iar cele din categoria premium – cu porţelan sau diverse opţiuni cum ar fi multifurtun – costă între 300 şi 350 de lei. Pachetele de arome se vând cu 30-50 de lei.

Ce este spaţiul accesibil publicului

Potrivit Legii 15/2016, fumatul este interzis în „orice spaţiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperiş, plafon sau tavan şi care este delimitat de cel puţin doi pereţi, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent“. De asemenea, legea antifumat interzice fumatul în spaţiile de la locul de muncă şi în orice loc de joacă pentru copii, fie că este spaţiu închis sau în aer liber. Interdicţia se aplică şi în mijloacele de transport în comun, în unităţile sanitare, de învăţământ, precum şi cele destinate protecţiei şi asistenţei copilului, de stat şi private. Nerespectarea prevederilor legii antifumat de către persoanele fizice se sancţionează cu amendă contravenţională de la 100 la 500 de lei, iar nerespectarea de către persoane juridice – cu amendă contravenţională de 5.000 de lei la prima abatere.

Din luna mai dispar ţigările cu arome

Pe de altă parte, România mai are la dispoziţie trei luni pentru a transpune în legislaţia naţională Directiva europeană prin care vor fi interzise la vânzare ţigările cu arome. În caz că depăşeşte termenul, România riscă procedura de infringement. Concret, începând cu luna mai 2016, pachetele de ţigări vor avea ambalaje diferite, ţigările cu alte arome faţă de cea mentolată vor dispărea de pe piaţă, iar producătorii vor fi obligaţi să raporteze, într-un sistem european, fiecare ingredient conţinut de ţigările pe care le comercializează. În plus, etichetarea produselor din tutun pentru fumat va trebui să cuprindă un avertisment general „Fumatul ucide” – pe 50% din faţa laterală, un mesaj de informare „Fumul de tutun conţine peste 70 de substanţe care cauzează cancer” – pe 50% din faţa laterală, avertismente de sănătate combinate formate din text, poză şi număr de telefon de la care se pot obţine informaţii despre metodele de renunţare la fumat (pe ambele feţe, în partea superioară, pe 65% din suprafaţă, iar avertismentul poate fi mutat sub timbrul fiscal astfel încât marca să rămână sub avertisment). Mai mult, avertismentele trebuie schimbate anual.

Țigările electronice, în vizorul specialiştilor

Mai mult, autorităţile vor monitoriza nivelurile maxime ale emisiilor ţigaretelor introduse pe piaţă sau fabricate în România. Totodată, va fi interzisă punerea pe piaţă a ţigărilor şi tutunului de rulat ce au o aromă caracteristică, adică au un miros sau gust diferit de cel al tutunului, care este perceptibil în mod clar. O altă noutate o reprezintă reglementarea ţigărilor electronice, din ce în ce mai folosite de români, uneori chiar la indicaţia medicilor care îi tratează.  (adevărul.ro)

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


TE-AR MAI PUTEA INTERESA