Acasăoameni noiTURISM ÎN LOC DE MINERIT - Tribunalul Cluj a anulat PUG-ul comunei...

TURISM ÎN LOC DE MINERIT – Tribunalul Cluj a anulat PUG-ul comunei Roșia Montană și PUZ-ul zonei industriale

spot_img

DISTRIBUIȚI

Instanța de contencios administrativ a Tribunalului Cluj a hotărât, joi, 26 noiembrie, anularea Planului Urbanistic General al comunei Roșia Montană și Planul Urbanistic Zonal de care beneficia RMGC SA.

Sentința mai poate fi atacată cu recurs. Dacă rămâne definitivă, s-ar putea construi pensiuni în zonă pentru a dezvolta turismul, ceea ce ar fi tragic pentru Gabriel Resources.

Tribunalul Cluj a dat o sentință ce ar putea deveni istorică pentru zona turistică din Munții Apuseni. Instanța a admis cererea reclamanților Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu, Asociația Aurarilor Alburnus Maior Rosa Montana și Asociația Salvați Bucurestiul împotriva pârâților Consiliul Local Roșia Montană și Roșia Montană Gold Corporation SA. De partea RMGC a vrut să intre în proces cu Sindicatul Viitorul Mineritului ca intervenient.

Soluția pe scurt: ”Admite cererea de chemare în judecată formulată de reclamanți. Anulează Hotarârea Consiliului local al comunei Roșia Montană nr. 45/19.07.2002 privind aprobarea Planului Urbanistic General modificat pentru Comuna Roșia Montană și Hotărârea Consiliului local nr. 46/19.07.2002 privind aprobarea Planului de Urbanism Zonal pentru zona de dezvoltare industrială Roșia Montană Gold Corporation S.A.

Respinge cererea de intervenție accesorie formulată de intervenient în favoarea pârâtului. Fără cheltuieli de judecată. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare, calea de atac urmând a fi depusă la Tribunalul Cluj, Secția mixtă de contencios administrativ și fiscal, de conflicte de muncă și asigurări sociale.”

Potrivit avocatului Liviu Marius Haroșa care a reprezentat reclamanții, cele două planuri urbanistice de acum 13 ani prevedeau că în zonă se pot construi doar mine.
”Sentința este un foarte mare succes. Am anulat planul urbanistic după ce avizul de mediu e anulat, certificatul de urbanism e suspendat irevocabil, au mai facut excepții la legea monumentelor, care au fost respinse. De zece ani nu putea nimeni contrui în zonă decât mine. Dacă se câștigă irevocabil, oamenii o să poate face pensiuni și s-ar da drumul la turism”, a spus avocatul.

Amintim că în iulie, Gabriel Resources a anunţat că a depus împotriva României o cerere de arbitraj la Centrul Internaţional al Băncii Mondiale pentru Rezolvarea Disputelor legate de Investiţii (ICSID), instituţie cu sediul la Washington. Compania susţine că a luat această decizie după ce nu a reuşit să rezolve cu autorităţile române, pe cale amiabilă, disputa privind extragerea aurului de la Roşia Montană.

Compania canadiană Gabriel Resources deţine 80,69% din acţiunile RMGC, restul capitalului fiind controlat de statul român, prin Minvest Roşia Montana. Compania a anunţat încă din luna ianuarie a acestui an că pregăteşte un caz de arbitraj internaţional împotriva României în care va cere despăgubiri de miliarde de dolari, după ce a încercat fără succes în ultimii 15 ani să dezvolte proiectul minier Roşia Montană.

Sursa: clujust.ro

ActualMM

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.










TE-AR MAI PUTEA INTERESA