Acasăoameni noiTU AI ȘTIUT? - Câţi bani primeşte pe lună un parlamentar

TU AI ȘTIUT? – Câţi bani primeşte pe lună un parlamentar

spot_img

DISTRIBUIȚI

TU AI ȘTIUT? Deputatul USR Iulian Bulai a prezentat, detaliat, suma totală pe care un parlamentar care provine din afară Bucureştiului o primeşte sau îi este alocată în fiecare lună şi care depăşeşte lejer 20.000 de lei pe lună, scrie Ziare.com.

UN DEPUTAT DETALIAZĂ „Într-o Românie unde deciziile se iau în miez de noapte şi pe ascuns, transparenţa este o valoare fundamentală în activitatea mea ca parlamentar. Banii sunt mereu un subiect aparte. Banii şi puterea corup. Banii sunt ‘ochiul dracului’.

Nu am devenit parlamentar pentru bani. Există multe mituri despre cât de mulţi bani câştigă un parlamentar”, scris pe Facebook Iulian Bulai.

În continuare, acesta detaliază veniturile, „pentru a înlătura orice mit asupra acestui aspect”.

„Un parlamentar (deputat) are o indemnizaţie (salariu) de 5.564 RON. Pe lângă salariu, se mai adaugă următoarele sume care sunt fie fixe (sume forfetare) fie sume care variază (diurne). Aşadar, mai dispunem de următoarele sume:

– 4.600 RON, suma forfetară pentru locuinţa în Bucureşti (doar pentru parlamentarii care nu au domiciliu în Bucureşti)

– 1.400 RON, combustibil

– 476 RON, suma alocată pentru deplasări în circumscripţia electorală.

– 616 RON, (diurnă pe ianuarie. Se primesc 160 RON pe zi de activitate în plen)”, scrie Bulai.

Acestor sume de bani care sunt primite de deputaţi li se adaugă 11.400 de lei, suma forfetară pentru activitatea parlamentară (cabinet parlamentar, angajaţi, protocol, alte cheltuieli).

„Această este suma brută din care se scad şi taxele angajatorului. Suma netă poate varia între 8.500 şi 9.500 RON.

Această sumă este singura care nu se foloseşte în scop personal. Jumătate trebuie decontată pe baza de acte justificative, jumătate pe baza de declaraţie pe proprie răspundere.

Îmi doresc ca această sumă să fie folosită în mod cât mai transparent. În următoarele luni voi reveni cu o postare în care voi explica modul în care această sumă va fi folosită de către cabinetul meu, care va include puncte de lucru în România, Piatra Neamţ şi parţial şi Suceava.

Aşadar, ăştia-s banii. Nici mai mult, nici mai puţin. Prin această postare doresc să vă informez asupra banilor alocaţi parlamentarilor”, a adăugat Bulai, precizând că toate aceste informaţii sunt publice.

Astfel, un calcul simplu arată că suma totală alocată unui parlamentar, în fiecare lună, poate ajunge la peste 22.000 de lei. Având în vedere că există 464 de parlamentari şi doar puţini dintre aceştia provin în Bucureşti, rezultă că statul român alocă aproape 10 milioane de lei în fiecare luna aleşilor, adică peste două milioane de euro.

sursa

 

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA