AcasăsiugariuTRADIŢII ŞI OBICEIURI - Azi sunt Moşii de toamnă

TRADIŢII ŞI OBICEIURI – Azi sunt Moşii de toamnă

DISTRIBUIȚI

TRADIŢII ŞI OBICEIURI Potrivit tradiţiei, prima zi de sâmbătă din luna noiembrie are o semnificaţie spirituală aparte.

TRADIŢII ŞI OBICEIURI Biserica Ortodoxă rânduieşte în această zi pomenirea tuturor celor adormiţi întru Domnul. În popor, această slujbă specială, oficiată în toate lăcaşurile ortodoxe, este cunoscută sub numele de Moşii de toamnă.

Tradiţia spune că până în ziua praznicului Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil, în data de 8 noiembrie, fiecare creştin îi comemorează pe cei dragi, rude şi prieteni, plecaţi la viaţa de dincolo.

În aceste zile, în cimitire, aşezăm ofrande la mormintele celor dragi: flori proaspete, aprindem lumânări şi tămâie lângă crucea care veghează somnul celui adormit. Şi, nu în ultimul rând, păstrăm un moment de reculegere în memoria celor dragi: rostim o rugăciune şi ne amintim de cele mai frumoase momente din viaţă, petrecute alături de cei adormiţi.

În această zi se duc la biserică, pentru a fi sfinţite, colivă, colaci, vin, pachete cu alimente, flori şi lumânări.

Toate acestea sunt oferite de sufletul celui adormit, în credinţa că Dumnezeu îi va mai ierta acestuia o parte din păcatele săvârşite cu gândul sau cu fapta, în timpul vieţii.

Pentru că, potrivit credinţei creştine, toţi cei care mor împăcaţi cu Dumnezeu, dar şi cu semenii lor pe care au fost supăraţi în timpul vieţii, se unesc cu Mântuitorul Hristos, primul care a biruit moartea.

Mai mult, spre deosebire de alte religii, creştinii – cei vii şi cei adormiţi (morţi) – fac parte din Biserica lui Hristos, care-i numeşte pe cei trecuţi la viaţa de dincolo „adormiţi”.

Astfel, Mântuitorul Iisus dăruieşte cuvântului „adormit” înţelesul de înviere, ştiut fiind faptul că, din această stare, cel adormit se poate trezi.

De ajutor pentru sufletele celor adormiţi

În ziua acestei prăznuiri, care se desfăşoară în biserici şi ecoul ei ajunge la porţile cerului, este esenţială prezenţa noastră la slujbă, cu credinţă şi în deplină linişte.

Dimineaţa, după slujba Sfintei Liturghii, urmează slujba Parastasului, când preotul citeşte pomelnicele, cu numele de botez ale rudelor adormite.

Acum se sfinţesc în sfântul lăcaş coliva, prescurea (pâinea) şi vinul, simbolul unităţii euharistice dintre cele două lumi, apoi se împart celor săraci.

Ofrandele sunt de ajutor celor adormiţi pentru iertarea păcatelor. Cei care au posibilitatea este bine să împartă şi câte patru sau şase pacheţele care să conţină şi măsline, asemătate de Hristos cu sufletul omului.

Pomenirile ne revigorează în pragul Postului Crăciunului

Acum, din roadele binecuvântate ale acestei toamnei bogate putem oferi ofrande mai generoase celor adormiţi şi celor săraci. În acelaşi timp, respectând tradiţia Moşilor de toamnă vom petrece postul Crăciunului în deplină sănătate.

sursa

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

TE-AR MAI PUTEA INTERESA