Acasăoameni noiSURSE - Iohannis respinge propunerea de premier a PSD. Dacian Cioloş este...

SURSE – Iohannis respinge propunerea de premier a PSD. Dacian Cioloş este o variantă

spot_img

DISTRIBUIȚI

Preşedintele Klaus Iohannis va respinge propunerea de premier avansată de PSD, economistul Liviu Voinea, au declarat surse politice, o variantă discutată la Palatul Cotroceni fiind fostul comisar european Dacian Cioloş, însă negocierile nu sunt finalizate.

Potrivit surselor citate, preşedintele Klaus Iohannis nu îl va nominaliza pe viceguvernatorul BNR Liviu Voinea, considerat o persoană apropiată de PSD. Mai mult, Liviu Voinea nu ar avea în Parlament susţinerea necesară, fiind neclar sprijinul UNPR şi ALDE, iar liberalii anunţând tranşant că nu îl vor vota.

Klaus Iohannis ar urma să facă anunţul privind nominalizarea de prim-ministru marţi sau, cel târziu, miercuri.

O variantă cu multă susţinere, în special din rândul oficialilor UE, este fostul comisar european şi ministru al Agriculturii Dacian Cioloş. Potrivit surselor citate, au existat discuţii între reprezentanţi ai Administraţiei Prezidenţiale şi Dacian Cioloş, însă în acest moment nu există o decizie clară.

Mai mult, o variantă discutată în acest moment la Palatul Cotroceni este nominalizarea unui premier tehnocrat, independent politic, dar care ar putea să nu întrunească numărul suficient de voturi în Parlament. În acest caz, ar urma de la Palatul Cotroceni o a doua propunere, care va fi susţinută de partide pentru a nu se ajunge în situaţia unor alegeri anticipate.

Decizia urmează să fie luată în urma negocierilor de marţi, deşi preşedintele Klaus Iohannis nu le-a prezentat liderilor formaţiunilor care au venit la Palatul Cotroceni şi nume de premieri. Au fost însă discutate variante de „profil” de prim-ministru, fiind conturată clar soluţia de Guvern cu premier şi miniştri tehnocraţi.

O primă rundă de consultări ale preşedintelui Iohannis cu reprezentanţii partidelor, după demisia Guvernului Ponta, în 4 noiembrie, a avut loc joi şi vineri. În prima zi a consultărilor au avut loc discuţii cu PSD, PNL, UDMR şi minorităţile naţionale, altele decât cea maghiară, iar în cea de a doua zi cu UNPR şi ALDE. Tot vineri, şeful statului a avut o întâlnire, la Palatul Cotroceni, cu 20 de reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale şi ai protestatarilor.

Cea de-a doua rundă de consultări cu partidele a fost luni, când la Cotroceni au fost reprezentanţii PSD şi PNL.

Consultările continuă marţi, începând de la ora 11.00, până la ora transmiterii acestei ştiri preşedintele finalizând discuţiile cu UDMR şi UNPR. De la ora 12.00, la consultări intră delegaţia ALDE, iar de la ora 12.30 – reprezentanţi ai Grupului parlamentar al minorităţilor naţionale.

Mediafax

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA