Acasăoameni noiÎN ATENŢIA PRESEI INTERNAŢIONALE - “România se confruntă cu o criză instituțională”

ÎN ATENŢIA PRESEI INTERNAŢIONALE – “România se confruntă cu o criză instituțională”

spot_img

DISTRIBUIȚI

ÎN ATENŢIA PRESEI INTERNAŢIONALE Situația din România este în continuare în atenția presei internaționale, care evocă o criză instituțională de amploare, dar și un regres în lupta împotriva corupției, scrie Libertatea.

ÎN ATENŢIA PRESEI INTERNAŢIONALE BBC NEWS explică într-un material că decizia CSM de a sesiza Curtea Constituţională reprezintă, „probabil, ultimul obstacol legal în calea Guvernului”.

Agenţia BLOOMBERG scrie că PSD se confruntă cu o opoziţie publică fără precedent faţă de schimbarea codurilor penale. Totodată, jurnaliștii scriu că acestea sunt cele mai mari proteste de la căderea comunismului în 1989, dar și că românii cer demisia guvernului.

„Românii FURIOŞI: Guvernul adoptă o ordonanţă de urgenţă ce reduce pedepsele pentru corupţie”, titrează RTL.be. Potrivit televiziunii belgiene, deciziile luate marţi seată „ar putea intensifica valul de contestare faţă de noul Executiv”. Jurnaliştii belgieni notează că ordonanţa de urgenţă îi va permite lui Liviu Dragnea să scape de proces.

ASSOCIATED PRESS afirmă că măsurile adoptate de Guvern sfidează „protestele în masă şi avertismentele din partea procurorilor şi preşedintelui, potrivit cărora măsura va submina lupta împotriva corupţiei din ţară”.

Agenţia americană citează un profesor al Open University, Dan Brett, potrivit căruia măsurile „arată că Guvernul este dispus să folosească metode de culise, fără verificări şi echilibre, pentru a se apăra şi promova singur”.

Totodată, agenția precizează că România a fost „lăudată drept un lider regional pentru lupta înverşunată anticorupţie, care i-a vizat pe cei bogaţi şi puternici, însă demersul s-a dovedit lipsit de popularitate în rândul politicienilor”, cu atât mai mult cu cât liderii PSD şi partenerului lor de guvernare, ALDE, sunt vizaţi de acuzaţii de corupţie care le interzic să servească în Guvern.

În privinţa proiectului de lege de amnistie şi graţiere, jurnaliştii AP au discutat cu deţinuţi din închisori, care consideră că schimbările vor fi mai degrabă în beneficiul înalţilor oficiali decât în cel al deţinuţilor de rând.

THE GUARDIAN scrie că zeci de mii de români au ieşit în stradă în România pentru a protesta faţă de ordonanţa de urgenţă adoptată în cursul nopţii de marţi spre miercuri. Cotidianul britanic citează critici ai măsurii, care spun că aceasta ar putea face lupta anticorupţie din România să regreseze şi potrivit cărora noi legi ar putea fi adoptate în următoarele zile pentru a erode şi mai mult responsabilitatea miniştrilor.

The Guardian menţionează că lupta anticorupţie din ţara noastră a atras numeroase laude pe plan internaţional.

Publicaţia îl citează pe Klaus Iohannis, care a criticat măsurile, dar şi pe Comisia Europeană, care a tras un semnal de alarmă.

„Oficialii guvernamentali au sugerat că legile sunt menite să reducă supraaglomerarea din închisori, însă puţini observatori sunt convinşi de acest lucru, iar mulţi cred că adevăratul scop este să îi ajute pe politicienii condamnaţi sau pe cei anchetaţi să scape de justiţie”, precizează cotidianul britanic.

În plus, The Guardian, care descrie România drept „un membru entuziast al UE timp de un deceniu şi un destinatar major al fondurilor europene”, atrage atenţia că ţara noastră este una dintre cele mai corupte din blocul comunitar, în condiţiile în care sute de oficiali au fost condamnaţi la închisoare în ultimii ani, iar peste 2.000 de dosare de abuz în serviciu sunt încă în curs de anchetare.

Cotidianul italian LA REPUBBLICA afirmă că „criza instituţională română ia amploare, se agravează de la o oră la alta şi duce, în acelaşi timp, la o confruntare tot mai dură între Bucureşti şi Uniunea Europeană”.

Ziarul citează reacţia Comisiei Europene, care s-a declarat îngrijorată de modificările la codurile penale  afirmă că Guvernul Grindeanu a ignorat avertismentul Executivului UE.

sursa

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA