Acasăoameni noiSUNTEM DEZASTRU - Doar 8 % din alocarea pentru autostrăzi a fost...

SUNTEM DEZASTRU – Doar 8 % din alocarea pentru autostrăzi a fost investită în primele 5 luni ale anului

DISTRIBUIȚI

SUNTEM DEZASTRU Compania Naţională de Drumuri şi Autostrăzi (CNADNR) a avut cheltuieli pentru proiectele de autostrăzi de 152 de milioane de lei pe primele cinci luni ale anului, comparativ cu o prevedere bugetară anuală în valoare de 1,8 miliarde de lei, se arată într-un răspuns dat Ziarului Financiar privind situaţia investiţiilor în infrastructură.

Informaţii privind foarte slaba execuţie a programului de autostrăzi în vigoare au apărut încă de acum o lună, iar la începutul acestei săptămâni dezastrul a fost confirmat prin demiterea ministrului transporturilor Dan Costescu. De asemenea, CNADNR stă foarte prost şi la semnarea de noi contracte: pentru 2016 este prevăzută semnarea a doar 34 km noi de autostradă.

Jumătate din bugetul CNADNR de 4,4 miliarde de lei pe an este alocată pentru autostrăzi, însă din cauza unor obstacole birocratice şi a dezorganizării din cadrul celei mai neperformate instituţii din România, CNADNR, lucrările stagnează sau sunt amânate an după an.

Din suma plătită de 152 de milioane de lei pe primele cinci luni, 109 milioane de lei au fost alocate pentru Autostrada Braşov – Târgu Mureş – Cluj – Oradea, 34 de milioane pentru Autostrada Timişoara –  Lugoj, iar pentru Bucureşti – Braşov s-au plătit 2,8 milioane lei.

CNADNR stă prost şi la semnarea de noi contracte pentru autostrăzi care să fie construite şi livrate în anii următori. Astfel, în 2016 sunt prevăzute a fi semnate contracte doar pentru 34 de kilometri de autostradă. Un contract pentru proiectare şi execuţie a unui lot de 18 kilometri Iernut – Cheţani pe secţiunea Ogra – Câmpia Turzii din cadrul Autostrăzii Braşov – Târgu Mureş – Cluj – Oradea.

Celălalt contract a fost semnat pentru proiectare şi execuţie a unui tronson de 17 kilometri între Cluj Vest (Gilău) – şi Mihăieşti, de asemenea pe traseul Autostrăzii Braşov – Târgu Mureş – Cluj – Oradea.

Ce a făcut CNADNR pentru accelerarea investiţiilor în autostrăzi? „CNADNR a participat la promovarea Ordonanţei de Urgenţă nr. 7 pentru accelerarea investiţiilor în autostrăzi. Astfel, s-a urmărit respectarea clauzelor contractuale în vederea recuperării întârzierilor create în implementarea contractelor. S-au organizat  şedinţe de management cu Beneficiarul, Inginerul şi Antre­pre­norul. S-a acordat sprijin Antreprenorului în vederea urgentării obţinerii tuturor avizelor şi acordurilor necesare realizării lucrărilor. În mod frecvent angajaţii Unităţilor de Implementare au efectuat vizite în şantier pentru o verificare mai eficientă a lucrărilor”, a răspuns CNADNR.

În 2015 fuseseră semnate contracte pentru 94 de kilometri de autostradă, dintre care cel mai însemnat a fost pentru finalizarea unei porţiuni de 60 de kilometri între Suplacu de Barcău şi Borş pe Autostrada Braşov – Târgu- Mureş – Cluj – Oradea.

Continuarea, AICI.

Sursă foto.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

TE-AR MAI PUTEA INTERESA