AcasăLifestyleMondenŞTIAŢI CĂ... Zilele devin din tot mai lungi. Peste o vreme ziua...

ŞTIAŢI CĂ… Zilele devin din tot mai lungi. Peste o vreme ziua va avea 25 de ore

spot_img

DISTRIBUIȚI

ŞTIAŢI CĂ… Celor mai mulți dintre noi zilele li se par prea scurte iar timpul li se pare că trece mult prea iute.

ŞTIAŢI CĂ…  În acest context, unii vor recepta cu mirare vestea că, de fapt, zilele vor deveni tot mai lungi, depășind durata actuală de 24 de ore (mai exact 23 ore, 56 minute și 4 secunde).

Zilele se lungesc extrem de încet, dar sigur. Oamenii de știință spun că peste 200.000.000 de ani zilele vor fi mai lungi decât astăzi, cu o oră.

Și tot ei ne mai spun că fenomenul acesta se petrece din cauza încetinirii mișcării de rotație a Pământului.

La rândul ei, viteza de rotație se reduce din cauza… mărilor și oceanelor. Diferențele în sens crescător între duratele zilelor deja au fost calculate, fiind de 1,8 miimi de secundă la un secol.

Prin cumularea acestor mici creșteri, care apar la fiecare sută de ani, zilele vor deveni din ce în ce mai mari.

Ce legătură au mările și oceanele cu modificarea în sens crescător a lungimii zilelor? Efectul de diminuare a vitezei de rotație a Pământului (cea care provoacă mărirea duratei zilelor) este pus, în principal, pe seama mareelor.

Mareele apar prin intervenția forței de atracție a Lunii și produc fluxul (creșterea nivelului) și refluxul (scăderea) nivelului mărilor și oceanelor.

Atunci când apele oceanelor și ale mărilor sunt în creștere, sub efectul forței de atracție a Lunii, are loc o frânare a mișcării de rotație a Terrei.

Pentru a realiza calculul din care a rezultat în ce măsură va încetini viteza de rotație a Pământului și în ce măsură va spori durata unei zile de la un veac la altul, cercetătorii de la Universitatea din Durham au analizat eclipsele și alte evenimente cosmice care au survenit de la 720 î.e.n. până în anul 2015, lucru care a fost posibil din pricină că multe dintre popoarele antice consemnau cu sfințenie astfel de evenimente în scrierile lor.

Oamenii de știință care au condus studiul spun că înregistrările cele mai vechi au fost găsite în tăblițele de lut gravate cu scriere cuneiformă din Babilon, precum și în textele antice grecești ori chinezești.

sursa

 

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.





TE-AR MAI PUTEA INTERESA