Acasăoameni noiSOLUȚII ROMÂNEȘTI - O firmă de software din Oradea îi avertizează pe...

SOLUȚII ROMÂNEȘTI – O firmă de software din Oradea îi avertizează pe şoferi despre radare, accidente, lucrări şi aglomeraţie în traficul din Ungaria

spot_img

DISTRIBUIȚI

Săptămâna trecută, pe străzile din Ungaria au fost amplasate nu mai puţin de 365 de radare superinteligente, „Szupertraffipax”, cărora nu le scapă nimic. Acestea sunt montate pe stâlpi sau deasupra şoseleleor şi funcţionează non stop. „Szupertraffipax” se adaugă altor 160 de radare de ultimă generaţie, „Traffipax”, puse în practică anul trecut.

„Radar Alert”

Spuneam atunci că se vor găsi, în curând, soluţii şi pentru depistarea acestora sau avertizarea şoferilor care călătoresc în Ungaria. O firmă de software din Oradea încearcă să vină de hac radarelor ungureşti printr-o aplicaţie gratuită pe telefonul mobil – „Radar Alert”.

Avertizările sunt postate chiar de şoferi, care au instalată aplicaţia pe telefonul mobil, aceştia informându-se reciproc despre posibilele probleme din trafic.„Ideea acestei aplicaţii a pornit de la două premise: grupul de pe facebook – Radare Oradea şi judeţul Bihor şi încasarea de către noi a unor amenzi din cauza radarelor”, povesteşte Cătălin Rus, administratorul firmei care a implementat aplicaţia.

Aplicaţia avertizează utilizatorul printr-un sunet de sirenă, cât şi vizual, printr-o iconiţă, atât asupra radarelor, cât şi asupra accidentelor rutiere, blocajelor de circulaţie, lucrărilor şi aglomeraţiei în trafic.

„Am constatat că este greu să scrii în maşină, să opreşti, să faci poze. Pierzi timp. Atunci am încercat să venim cu o soluţie mult mai rapidă, mult mai uşoară. În trei secunde să poţi, să postezi un radar”, spune specialistul software. Asta i-a provocat pe dezvoltatori să încerce să îmbunătăţească aplicaţia, utilizatorul urmând să fie averizat vocal despre problemele din trafic.

În toată lumea

„Informaţiile le generază utilizatorii. Deja avem 4.000 de utilizatori în circa trei săptămâni de la lansare. Aceştia sunt din toată lumea, Europa, America de Nord, America de Sud, Africa. Peste 800 sunt din Franţa. Estimăm că în mai puţin de o săptămână vom depăşi 5.000 de utilizatori, care este un prag psihologic, şi 10.000 până la 1 iulie, mai repede decât am prevăzut noi”, precizează Cătălin Rus.

Aplicaţia funcţionează foarte simplu. „Se descarcă pe telefonul mobil. Te loghezi cu facebook. Aplicaţia nu postează pe facebook numele utilizatorului. Este doar de a facilita crearea unui cont. Dacă ulterior acel utilizator postează prostii să-l putem bloca. După ce şi-a descărcat aplicaţia, utilizatorul o deschide şi vede tot ce se întâmplă pe o rază de 50 de kilometri în jurul lui”, explică managerul firmei.

La „Radar Alert” s-a lucrat circa trei luni, dar ea se îmbunătăţeşte în permanenţă. În prezent se lucrează la un update prin care utilizatorii vor fi avertizaţi şi despre radarele fixe. O aplicaţie similară celei orădene este Waze de la Google. „Ce avem în plus faţă de Waze? Scopul nostru este de a crea un produs alternativ, cu funcţii suplimentare faţă de ceea ce oferă Waze în momentul de faţă. În primul rând este o aplicaţie autohtonă. În al doilea rând, ne pliem pe cerinţele utilizatorilor, primind sugestii şi propuneri pe facebook. Mai avem în plus sistemul cu comandă vocală, pe care suntem pe cale de a-l implementa, pentru a elimina întreaga interacţiune în timpul şofatului”, concluzionează Cătălin Rus.

Ca şi radarele, care sunt o prevenţie, şi aplicaţia Radar Alert, este considerată o prevenţie de către dezvoltarorii ei. Aceasta te ajută să-ţi alegi traseul, să vezi unde sunt probleme în trafic şi să fii pregătit în cazul unui control.

Sursa: bihon.ro

 

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA