AcasăsiugariuSINOD - Boicot în Biserica Ortodoxă

SINOD – Boicot în Biserica Ortodoxă

spot_img

DISTRIBUIȚI

Bisericile ortodoxe din Georgia, Bulgaria și Serbia nu vor participa la Sfântul și Marele Sinod al Bisericii Ortodoxe din Creta, în 17-27 iunie, a anunțat Agenția TASS. De asemenea, și Patriarhatul Antiohiei și-a anunțat refuzul de a participa la această reuniune.

În cazul în care cel puțin una dintre biserici este absentă, Consiliul nu va fi considerat pan-ortodox și deciziile sale nu vor fi obligatorii pentru cei care nu participă. Biserica Ortodoxă rusă a propus în 10 iunie o întâlnire consultativă înaintea Consiliului, dar Sinodul Patriarhatului Constantinopole a decis să continue pregătirile pentru Consiliu după programul deja convenit, potrivit hotnews.ro.

Miercuri, un înalt prelat din Rusia a declarat că Biserca Ortodoxă studiază situația legată de pregătiri cu atenție.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a discutat luni și marți componența delegației Patriarhiei Române la Sfântul și Marele Sinod al Bisericii Ortodoxe.

‘Sfântul Sinod îndeamnă clerul, monahii și credincioșii mireni să sporească rugăciunea pentru ca participanții la lucrările Sfântului și Marelui Sinod din Creta (Greciaᅡ 16-27 iunie 2016) să exprime credința Bisericii celei Una, Sfântă, Sobornicească și Apostolească și să promoveze comuniunea liturgică și cooperarea frățească pentru misiunea ortodoxă în lumea de azi’, precizează Biroul de presă al Patriarhiei Române.

De notat că la sfârșitul lunii mai peste 300 de monahi și monahii de la mănăstirile din județul Neamț i-au trimis mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Teofan, o scrisoare deschisă în care își exprimă ‘ingrijorarea’ față de viitorul sinod, din luna iunie, din insula Cretă.
Semnatarii scrisorii susțin că temerile lor pornesc de la faptul că sinodul primește titulatura de ‘Mare și Sfant’ și totodată, prin punctele propuse, se alterează ‘dogma celei una sfântă sobornicească și apostoleasca Biserică, așa cum s-a hotărât la Sfântul Sinod al II-lea, recunoscând celelalte erezii ca biserici’.

Altfel spus, monahii susțin că viitorul sinod ar urma să schimbe autoritatea supremă în Ortodoxie, care este poporul.

‘Un alt punct nevralgic este articolul 22 din proiectul document în care marele sinod își alocă dreptul de a fi ultimul judecător competent în materie de credință, uitând faptul istoric că întotdeauna pliroma bisericii care constituie conștiința dogmatică veghetoare a Bisericii este ultimul factor decizional. Neliniște ne aduce și textul referitor la căsătoria mixtă între ortodocși și eterodocși care sunt absolut neacceptabile de Biserica Ortodoxă’, se arată în scrisoarea deschisă publicată și pe site-ul Mănăstirii Paltin Petru-Vodă.

Pe de altă parte, monahii Mănăstirii ‘Sf Mihail și Gavriil’ de la Petru-Vodă au avut o poziție mai fermă în ceea ce privește viitorul sinod din Creta.

Sursa: dcnews.ro

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.




TE-AR MAI PUTEA INTERESA