Acasăoameni noiSINDICALIŞTI NEMULŢUMIŢI - Cartel Alfa anunţă proteste în Piaţa Victoriei pe 4...

SINDICALIŞTI NEMULŢUMIŢI – Cartel Alfa anunţă proteste în Piaţa Victoriei pe 4 octombrie, pe fondul mutării CAS şi CASS de la angajator la angajat

spot_img

DISTRIBUIȚI

SINDICALIŞTI NEMULŢUMIŢI Confederaţia „Cartel Alfa” anunţă că va picheta, între 25-29 septembrie, prefecturile de judeţ, urmând ca pe 4 octombrie să organizeze un miting în Piaţa Victoriei din Capitală, sindicaliştii fiind nemulţumiţi de propunerea Guvernului de transfer a taxelor sociale de la angajator la angajat.

Confederaţia Naţională Sindicală „Cartel Alfa” declanşează mai multe acţiuni de protest, având ca revendicări principale blocarea transferului taxelor sociale de la angajator către angajat şi modificarea legii 62/2011, pentru deblocarea negocierii şi încheierii contractelor colective de muncă la toate nivelurile.

Potrivit sindicaliştilor, „propunerea guvernului de transfer al taxelor sociale de la angajat la angajator reprezintă un experiment singular, ale cărui consecinţe negative vor fi (din nou) suportate exclusiv de lucrători, scrie Mediafax.

De consecinţele pozitive, dacă vor exista, va benefia doar capitalul şi reprezentanţii acestuia (patronii şi angajatorii).

Plata contribuţiilor sociale exclusiv de către angajat nu este aplicată în nicio ţară UE.

Dimpotrivă, în cele mai multe ţări, cota suportată de angajator este mai mare decât cea plătită de lucrători, deoarece companiile au şi o răspundere socială. Această distribuţie asigură o repartizare echitabilă a creşterii economice între capital şi lucrători, iar transferul integral al contribuţiilor către lucrători va debalansa acest echilibru”.

Concret, spun sindicaliştii, principalele efecte negative suportate de lucrători ar fi scăderea veniturilor nete din muncă, eliminarea răspunderii sociale a angajatorilor, desfiinţarea fondului de şomaj şi scăderea sustenabilităţii sistemului public de pensii.

„Considerăm că această soluţie originală a guvernului va da peste cap întreaga piaţă a muncii, cu consecinţe deosebit de grave prin creşterea presiunii fiscale pe lucrător, instabilitate financiară la nivelul bugetului de stat prin scăderea drastică a veniturilor la buget şi prin alocarea suplimentară de la buget pentru unele cheltuieli sociale de care îi degrevează pe angajatori”, arată Confederaţia Naţională Sindicală „Cartel Alfa”, într-un comunicat de presă.

 

Sindicaliştii spun că, în perioada 25-29 septembrie 2017, vor picheta prefecturile de judeţ şi vor solicita convocarea comisiilor de dialog social judeţene pentru înaintarea şi susţinerea revendicărilor.

În Bucureşti, pe 4 octombrie 2017, va avea loc un miting în Piaţa Victoriei începând cu orele 11,00.

„În cazul în care Guvernul menţine propunerea de transfer al taxelor sociale de la angajator la angajat în propunerea de buget pentru 2018, se vor constitui premisele pentru declanşarea unui conflict social de amploare”, se mai arată în comunicat.

 

foto

 

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA