Acasă siugariu SĂRBĂTOARE ÎN PAROHIA GRECO-CATOLICĂ - 300 de ani de la ridicarea Bisericii...

SĂRBĂTOARE ÎN PAROHIA GRECO-CATOLICĂ – 300 de ani de la ridicarea Bisericii din Ieud-Șes (FOTO)

DISTRIBUIȚI

SĂRBĂTOARE ÎN PAROHIA GRECO-CATOLICĂ A treia zi de Paști, Preasfințitul Vasile Bizău s-a aflat în mijlocul comunității greco-catolice din Ieud pentru a sărbători 300 de ani de la ridicarea Bisericii din Şes.

Ziua a început cu Sfânta Liturghie Arhierească, în urma căreia a avut loc un scurt program artistic pe tema „Biserica străbună”, susținut de copiii din localitate.

În cuvântul de învățătură, referindu-se la biserica numită „catedrala de lemn a Maramureșului”, Preasfințitul Vasile a spus: „Acest monument istoric este unul care atestă continuitatea în credință și valorile acestei comunități, ale acestei localități.

Întotdeauna când avem un astfel de moment celebrativ în care ne aducem aminte de trecut, nu putem decât să fim recunoscători lui Dumnezeu pentru tot ceea ce am primit și am dus mai departe de-a lungul timpului… Această biserică de lemn mărturisește că, acum 300 de ani, aceeași comunitate de aici îl mărturisea pe Hristos cel Înviat…”.

Programul a continuat cu un moment de comemorare istorică, în care Mihai Dăncuș (fost director al Muzeului Etnografic al Maramureșului – Sighetu Marmației) a vorbit atât despre personalitățile de seamă ale localității și despre rolul lor în făurirea Marii Uniri, cât și despre importanța școlii confesionale din Ieud.

Dr. Marius Câmpeanu a afirmat: „Biserica a fost ridicată în semn de mulțumire din partea localnicilor pentru faptul că aceste meleaguri nu au fost atinse (de invazia tătarilor) și au fost salvate de mâna lui Dumnezeu”.

De asemenea, participanții la eveniment au putut admira expoziția aniversară de fotografii semnate Florin Andreescu și Dan Dinescu, precum și picturi și sculpturi ale artiștilor locali: Ștefan Chindriș, Găvilă Ilea și Găvilă Hotico.

Evenimentul a fost organizat de Parohia Greco-Catolică, împreună cu Centrul de Informare Turistică  Ieud.

sursa INFO şi FOTO Episcopia Greco-Catolică de Maramureş

Loading...
loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


TE-AR MAI PUTEA INTERESA