AcasăsiugariuSĂRBĂTOARE – Duminică, romano-catolicii, reformaţii şi lutheranii prăznuiesc Rusaliile

SĂRBĂTOARE – Duminică, romano-catolicii, reformaţii şi lutheranii prăznuiesc Rusaliile

spot_img

DISTRIBUIȚI

Duminică, 15 mai, romano-catolicii, reformaţii şi lutheranii vor sărbători Rusaliile. Se împlinesc 50 de zile de la Sfintele Paşti şi astfel este marcată Pogorârea Sfântului Duh, respectiv a Sfântului Spirit. În acest an, Paştele romano-catolic a fost sărbătorit în 27 martie. Prin urmare, Rusaliile sunt stabilite în 15 mai.

„Duminica Cincizecimii, Dominica Pentecostes sau a Pogorârii Sfântului Duh, numită în popor şi Duminica mare, este sărbătoarea anuală a pogorârii Sfântului Duh peste Sfinţii Apostoli, eveniment pe care ni-l istorisesc Faptele Apostolilor şi cu care se încheie descoperirea faţă de lume şi de creaţie a lui Dumnezeu, Cel în treime. Ea cade totdeauna la 10 zile după înălţare sau la 50 de zile după Paşti, când a avut loc evenimentul sărbătorit şi când evreii îşi serbau şi ei praznicul Cincizecimii”, a explicat Ioan Roman, protopopul romano-catolic de Baia Mare.

Încă din cele mai vechi timpuri, sărbătoarea Rusaliilor a fost una foarte mare, evenimentul fiind socotit ca importanţă aproape similar cu ziua de Paşti.

De sărbătoarea Rusaliilor aparţin o sumedenie de datini, credinţe şi rituri religioase populare, legate de pomenirea generală a morţilor din sâmbăta precedentă, Sâmbăta morţilor sau Moşii de vară.

Ana Pop

foto mult-kor.hu

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA