SĂNĂTATE Tot mai mulți tineri români suferă de boli reumatice care, nedepistate la timp, împiedică desfășurarea activității zilnice, scad capacitatea de muncă, induc absenteismul crescut, pensionări premature și costuri indirecte masive.
În România, aproximativ 600.000 de persoane suferă de boli inflamatorii reumatice.
Afecţiunile reumatice şi musculo-scheletice reprezintă cea mai frecventă formă de boală cronică.
Peste 200 de afecţiuni sunt incluse în această grupă de boli, care este principala cauză de reducere a mobilităţii şi a doua cauză de limitare a activităţii profesionale, după bolile cardio-vasculare.
Poliartrita reumatoidă, osteoporoza, fibromialgia sau lupusul, sunt afecţiunile reumatice şi musculo-scheletice întâlnite mai des în rândul femeilor, în timp ce spondiloartropatiile şi guta sunt mai frecvente în rândul bărbaţilor.
„Trebuie să ne concentrăm asupra capacității de muncă, nu a incapacității și să tratăm cât mai devreme pacienții.
Bolile inflamatorii reumatice, precum poliartrita reumatoidă, spondiloartritele, artropatia psoriazică au o prevalență de 3% din populație, aproximativ 600.000 de români. Bolile reumatice au un impact economic masiv asupra calității vieții pacienților.
Netratate împiedică desfășurarea activității zilnice, scad capacitatea de muncă, induc absenteismul crescut, pensionări premature și costuri indirecte masive.
În România, 38% din pacienții cu poliartrită reumatoidă se pensionează prematur, în timp ce pacienții cu spondilită anchilozantă se pensionează în primii 15 ani de evoluție a bolii”, explică prof. Dr. Ruxandra Ionescu, Președinte, Societatea Română de Reumatologie.
Bolile reumatice şi musculo-scheletice generează 50% din absenteismul de la locul de muncă și aproximativ 60% din rata incapacităţii permanente de muncă.
Deoarece capacitatea de muncă este afectată semnificativ, rata şomajului în rândul persoanele cu boli reumatice şi musculo-scheletice este de 3 ori mai mare decât cea a populației generale.
Statisticile arată, de asemenea, că aceste boli reprezintă cea mai frecventă cauză de durere severă cronica şi deficit locomotor.
citeşte şi SE SCHIMBĂ FOAIA- Examene medicale periodice pentru toți șoferii și consiliere psihologică
Aproximativ 10% din populaţie prezintă, din cauza acestor afecţiuni, un grad de handicap locomotor.
Deşi prevalenţa afecţiunilor reumatice creşte odată cu vârsta, ele afectează starea de sănătate a unui număr însemnat de adulţi, tineri şi copii.
continuarea aici