Acasăoameni noiSĂ PROTEJĂM MEDIUL - Pungile de plastic foarte subțiri dispar din comerț

SĂ PROTEJĂM MEDIUL – Pungile de plastic foarte subțiri dispar din comerț

DISTRIBUIȚI

SĂ PROTEJĂM MEDIUL Ministerul Mediului vrea să interzică pungile de plastic foarte subțiri. În acest sens, instituția a elaborat un proiect normativ.

SĂ PROTEJĂM MEDIUL Autoritățile precizează că nivelul actual al consumului de pungi de transport din plastic creează cantități ridicate de deșeuri abandonate, scrie Libertatea.

Ministerul vrea ca în magazine să cumpărăm doar pungi reutilizabile. Astfel, comercianții vor fi obligați să ofere clienților posibilitatea de a returna aceste ambalaje contra cost pentru a fi reciclate.

Proiectul de lege pus în dezbatere publică interzice introducerea pe piața națională și comercializarea pungilor de transport din plastic subțire cu mâner.decizia vine în contextul în care România riscă sancțiuni din partea Uniunii Europene, pentru neconformare.

”Operatorii economici care introduc pe piaţa națională ambalaje reutilizabile sunt obligaţi să respecte, la fabricarea de ambalaje, cerinţele esenţiale privind caracterul reutilizabil al unui ambalaj prevăzute la pct. 2 din anexa nr. 2, astfel încât acestea să corespundă unor reutilizări multiple”, mai cere ministerul.

În plus, operatorii economici care comercializează pungi de transport din plastic sunt obligaţi să organizeze un sistem pentru colectarea ambalajelor reutilizabile și a pungilor de transport din plastic de la utilizatori sau consumatorii finali.

Ministerul Mediului afirmă că nivelul actual al consumului de pungi de transport din plastic creează cantități ridicate de deșeuri abandonate și implică utilizarea ineficientă a resurselor și se preconizează că, dacă nu se iau măsuri, consumul va crește.

”Deșeurile provenite din pungile de transport din plastic abandonate conduc la poluarea mediului și agravează problema răspândită a deșeurilor abandonate din corpurile de apă, amenințând ecosistemele acvatice din întreaga lume.

Măsurile care trebuie luate pentru a reduce consumul de pungi de transport din plastic ar trebui să ducă la o reducere durabilă a consumului de pungi de transport din plastic subțire, și nu la o creștere globală a generării de ambalaje.

Autoritatea publică centrală pentru protecţia mediului se asigură că pungile de transport din plastic biodegradabile și compostabile sunt etichetate în conformitate cu specificațiile prevăzute în actul de punere în aplicare adoptat de Comisia Europeană care stabilește specificațiile etichetelor sau ale marcajelor menite să asigure recunoașterea la nivelul Uniunii a pungilor de transport din plastic biodegradabile.

Mai multe despre acest subiect citeşte AICI

sursa FOTO

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.TE-AR MAI PUTEA INTERESA