Acasăoameni noiS-A VOTAT - Sporul pentru risc şi suprasolicitare neuropsihică de 50% al...

S-A VOTAT – Sporul pentru risc şi suprasolicitare neuropsihică de 50% al funcţionarilor publici, eliminat de Parlament

DISTRIBUIȚI

S-A VOTAT Sporul pentru risc şi suprasolicitare neuropsihică de 50% aplicat la salariul funcţionarilor publici, eliminat de Parlament, marți, prin votul din plenul Camerei Deputaților.

S-A VOTAT Hotărârea, luată în calitate de Cameră decizională, a venit ca urmare a deciziei Curții Constituționale, potrivit căreia acest spor ar fi ”o măsură cu caracter discriminatoriu”, scrie Libertatea.

Eliminarea a fost aprobată cu 212 voturi „pentru”, 38 de voturi „împotrivă” şi 6 abţineri. În Senat, această prevedere fusese păstrată.

Astfel, deputații au eliminat prevederea potrivit căreia „pentru compensarea activităţii specifice, personalul Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici beneficiază şi de un spor pentru risc şi suprasolicitare neurospihică de 50%, aplicat la salariul de bază lunar, care face parte din acesta şi care constituie bază de calcul pentru sporuri şi alte drepturi care se acordă în raport cu salariul de bază”.

În raportul comun întocmit de Comisiile juridică, pentru muncă și pentru administrație publică, deputații au argumentat eliminarea prin faptul că s-ar crea „un precedent”, care ar duce la apariţia unor reglementări subiective, de acordare a unor sporuri salariale prin legi ce reglementează statute profesionale.

”Adoptarea unei astfel de măsuri ar crea discriminări faţă de alte categorii profesionale plătite din fonduri publice, pentru care s-ar justifica acordarea unui astfel de spor”, se arată în raportul comisiilor parlamentare.

CCR a constatat, în luna noiembrie, că textul încalcă art.16 alin.(1) din Constituție, în sensul că sporul pentru risc și suprasolicitare neuropsihică acordat personalului ANFP și aplicat la salariul de bază lunar devine parte integrantă a acestuia, ceea ce relevă un privilegiu în privința modalității de determinare, în final, a salariului de bază.

Curtea a reținut că, prin adoptarea unei asemenea reglementări, se ajunge la situația în care alte sporuri ar putea să fie calculate având drept bază și sporul de risc și suprasolicitare neuropsihică, ceea ce echivalează cu legiferarea unui „spor la spor”.

sursa INFO

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


TE-AR MAI PUTEA INTERESA