AcasăsiugariuRELIGIE - Episcopul Vasile Bizău a spălat picioarele a 12 preoți, conform...

RELIGIE – Episcopul Vasile Bizău a spălat picioarele a 12 preoți, conform tradiției

DISTRIBUIȚI

O slujbă deosebit de înălțătoare spiritual, cea a spălării picioarelor  (rememorând gestul făcut de Isus apostolilor săi, cărora le-a spălat picioarele în timpul cinei din Joia Paștilor) a avut loc joi, 28 aprilie, la biserica „Sfânta Maria” din Baia Mare. Episcopul Eparhiei Greco-catolice a Maramureșului, preasfințitul Vasile Bizău, s-a dezbrăcat de hainele sale și a îngenuncheat în fața a doisprezece preoți pentru a le spăla picioarele și a le șterge cu ștergarul cu care era încins.

„Adevărat îți spun ține – i-a spus episcopul părintelui Fârte, reluând dialogul dintre apostolul Petru și Isus, în care Petru îi cerea Fiului lui Dumnezeu să-i fi spălate și mâinile și capul -cel ce s-a îmbăiat n-are nevoie să-i fie spălate decât picioarele, căci e curat tot”.

Slujba a avut loc în cadrul Vecerniei unite cu Liturghia Sfântului Vasile cel Mare. Au participat zeci de preoți din Eparhie și credincioși din Baia Mare și împrejurimi.

În cadrul omiliei, după salutul părintesc și „plin de îmbrățișare” îndreptat spre credincioșii și preoții prezenți la ceremonie, Preasfințitul Vasile a vorbit despre parcursul trecerii lui Isus din lumea aceasta la Tatăl, parcurs pe care noi îl rememorăm și prin care noi îi reactualizăm persoana, celebrând oficiile din această săptămâna a Patimilor.

„Fiecăruia dintre noi, la Botez, Isus s-a dat pe sine însuși, ca să începem și noi să parcurgem același drum, să îi perpetuăm nu doar memoria, ci să reactualizăm persoana. Viața creștinească presupune parcurgerea aceluiași drum împreună cu Isus. Așadar, în acest moment intim al celebrării, însoțindu-L în această trecere în ceasul Său care a venit, este și ceasul nostru, ceasul Bisericii care-și amintește, ceasul Bisericii care celebrează, ceasul Bisericii care se reînnoiește ea însăși prin iubirea lui Dumnezeu care se revarsă în sufletele noastre”, a spus episcopul.

Vorbind despre gestul spălării picioarelor ucenicilor, preasfințitul afirmă: „Este un semn al iubirii lui Dumnezeu care se dăruiește și semn al misiunii noastre de a fi creștini iubitori, în slujire și-n iubirea unuia față de celălalt”.

Sursa: voceatransilvaniei.ro

 

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


TE-AR MAI PUTEA INTERESA