spot_img
AcasăOPINIIREACȚII LA CALD - Ar fi o problemă, domnule Arafat

REACȚII LA CALD – Ar fi o problemă, domnule Arafat

spot_img

DISTRIBUIȚI

REACȚII LA CALD Propunerea secretarului de stat Raed Arafat ca, pe viitor, personalul medical din România să opteze să muncească pentru sistemul de stat sau cel privat, a stârnit numeroase reacții în diferite medii. Și articolul pe care l-am publicat noi s-a bucurat de atenția și comentariile cititorilor. Pentru că subiectul e departe de a fi epuizat, publicăm azi intervenția jurnalistului Sorin Avram, de la cotidianul.ro:

„Multă lume i-a sărit în cap lui Raed Arafat după ce acesta a spus că a venit timpul ca medicii să aleagă unde vor să lucreze: ori la stat, ori la privat, nu şi într-o parte şi-n cealaltă. Încurajat de faptul că salariile doctorilor au crescut, unele spitale plătind şi echivalentul a 4.000 de euro pe lună, cu tot cu gărzi, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă a declarat:

„Cea mai importantă [măsură – n.r.] din punctul meu de vedere este delimitarea sectorului privat comercial de cel public şi stabilirea unor reguli foarte clare, care să ajungă chiar şi la interdicţia de a lucra simultan în ambele sectoare, neştiind niciodată dacă medicul sau asistentul este loial locului de muncă din sectorul public şi dacă într-adevăr acesta deserveşte interesul pacienţilor corect sau încearcă să-i plimbe între cele două sectoare şi să-i facă să plătească cât mai mult posibil, fără să ţină cont de posibilităţile lor şi problemele lor“.

 Gura criticatului, adică a lui Raed Arafat, adevăr grăieşte. Pacienţii văd foarte bine că domnul doctor vine la vizita de dimineaţă, după care îl mai văd seara, dacă îl văd. Nu sunt puţine cazurile în care medicii din spitalele de stat însoţiţi de alaiuri de studenţi intră ca nişte conţi prin saloane, vorbesc din vârful buzelor, n-au chef să-i asculte pe bolnavi, dau ordine scurte şi pleacă grăbiţi spre cabinetele ori spitalele private.
Iar acolo îi aşteaptă pe pacienţii de la spitalul de stat la un consult sau la o operaţie plătită. Pentru unii doctori, spitalul de stat reprezintă doar locul care le dă un salariu, le plăteşte contribuţiile la sistemul de pensii şi îi ajută să facă rost de pacienţi pentru cabinetul privat.

Propunerea domnului Arafat este una cât se poate de corectă, numai că ar fi o problemă. Îndeosebi în localităţile mici, doctorii cu adevărat pricepuţi şi dedicaţi meseriei sunt foarte puţini. În cele mai fericite cazuri există câte un singur medic specialist în chirurgie, în cardiologie, în ortopedie sau în pneumologie. În cazul în care medicul respectiv ar opta pentru sistemul privat, atunci pacientul asigurat, dar cu venituri modeste, nu-şi va mai permite să bată la uşa acestuia.

Asta ar fi o problemă, domnule Arafat, nu?”

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.








TE-AR MAI PUTEA INTERESA