AcasăOPINIIRĂUL ȘI BINELE - Nu, părinte, nu au murit pentru că ascultau...

RĂUL ȘI BINELE – Nu, părinte, nu au murit pentru că ascultau muzică rock!

spot_img

DISTRIBUIȚI

„Li s-a dat ce au cerut. Daca ei asta au spus din gură, cu muzica aia rock, asta li s-a dat. Tot ce spui din gură ţi se dă”. E greu să asculţi asta după o tragedie. E imposibil chiar, atunci când explicaţia pentru 31 de morţi şi peste o sută de răniţi îţi vine de la un preot. Chiar de la doi. De la doi trimişi ai Domnului printre muritorii, ca să te ridice atunci când tu, rămas singur, nu îţi mai poţi aduna sufletul prăbuşit la pământ.

Nu aş fi vrut să vă povestesc cum mi-am trăit duminica, probabil cea mai neagră din câte mi-au fost date până acum. Nu aş fi vrut pentru că am văzut un popor în genunchi şi multe lumânări aprinse. Era destul. Ar fi urmat, firesc, tăcerea. Mai cred că fiecare îşi trăieşte durerea aşa cum e lăsat de Dumnezeu. Cu disperare, cu lacrimi, implorându-L pe Cel de Sus să-l ierte, să-i ierte şi pe toţi din jur şi să-i ajute, urlând la Dumnezeu că l-a uitat, în rugăciune, în tăcere. E imposibil de povestit cum trăieşti o suferinţă, cum plângi morţii, cum te cutremură până în temelii neputinţa în faţa unei tragedii ca cea din Clubul Colectiv.

Mi-am căutat gândurile şi credinţele, ca mulţi dintre voi în duminica cea neagră, la biserică. Căutam liniştea, momentele acelea în care poţi sta singur în faţa lui Dumnezeu, să îi spui tot. Să-L rogi să nu îi uite pe cei pe care-i plângi. Să îi primească pe unii lângă ei, pe alţii să îi mai îi lase printre noi. Momentele acelea divine de rugăciune, în care tu îi recunoşti Lui că nu mai ai nicio putere. Aşa am luat calea, duminică spre după-amiază, spre două mănăstiri de lângă Bucureşti. Am ajuns aici prima oară acum două luni şi am tot revenit. Nu am prins niciodată vreo slujbă, o predică, dar mereu mă întorceam de aici cu gândurile şi sufletul aşezate de Dumnezeu acolo unde trebuia. Se făcea linişte, deodată, în mine. Aşa am ales, în duminica neagră, să merg din nou, pentru a fi, în felul meu, cu Dumnezeu, cu morţii unui popor plâns, cu toţii părinţii disperaţi, cu cei care abia mai au suflare lângă sau pe paturi de spital.

Mi-am luat copilul, mama şi ne-am oprit la Mănăstirea Căldărăşani, de lângă Bucureşti. Din nou, nu mai era slujbă, era târziu, trecut de ora 16.00. Puţină lume se mai ruga aici, atunci. Am ajuns şi în muzeul din curtea mănăstirii, am ţinut să îl văd din nou, tot pentru linişte. Preotul, acelaşi pe care îl mai văzusem de două ori acolo, era la intrare, lua banii pe bilet, strânsese lângă el şi câţiva credincioşi. Eram, probabil, vreo zece oameni în muzeu. Părintele vorbea diverse cu grupul ăsta mic adunat lângă el. Matei îmi arăta icoană după icoană, într-un joc de copil pentru care, la zece ani, suferinţa cea mare înseamnă să te facă să râzi, să nu mai fii trist. E greu la zece ani să accepţi altfel o mare tragedie. O cale lungă spre ieşire, tot amânam să ies din acel loc. De teamă, aşa cred.

Ne-am oprit lângă preot, vorbea cu noi, vorbea cu mâna de oameni strânşi lângă el. Vorbea cu noi toţi despre tragedia din Clubul Colectiv. „Li s-a dat ce au cerut. Daca ei asta au spus din gură, cu muzica aia rock, asta li s-a dat. Tot ce spui din gură ţi se dă”.

Ascultam încremenită. Matei, cu ochii căscaţi la părinte, nu îmi mai explica, deodată, nimic. Nu prea tăcuse până atunci. Şi preotul ne spunea în continuare, senin, lucid, ca un adevărat învăţător al lumii, că aşa se întâmplă atunci când îi cerem Celui de Sus să ne omoare, când ascultăm muzica Satanei, când spunem ceva rău. Murim, aşa păţim. Aşa, chiar arşi de vii. Am ieşit năucită în curtea bisericii, fără să am putea să îi spun părintelui ceva. Nimeni nu îi spunea. E greu să fii pregătit să te răfuieşti cu cineva într-un loc sfânt, mai ales cu un preot. „Mamă, dare dacă ascult muzică rock, ştii că mai ascultăm prin pauze, la şcoală, o să mă ardă Dumnezeu de viu?”. Atât m-a întrebat Matei.

Pe lacul de lângă Mănăstirea Căldărăşani, în liniştea pe care o căutam, printre partidele închipuite de pescuit ale lui Matei, i-am explicat de ce e fals ceea ce auzise, de ce numai o minte schimonosită de prostie, de răutate şi de frustrare poate gândi aşa. De ce Dumnezeu nu ne vrea răul, nu ne ucide. De ce doar oamenii lăsaţi fără un dram de suflet, de milă, de credinţă şi gândire pot fi capabili de aşa nenorociri.

Am ieşit pe poarta mănăstirii mai îngenuncheată decât atunci când intrasem. Şi am plecat cu mama şi Matei spre cea de-a doua, de data asta cu speranţa disperată că pot aprinde în linişte încă 29 de lumânări. Câţi oameni muriseră până ieri după-amiază.

La Mănăstirea Snagov era, la fel, gol. Era, în mintea mea, aşa cum trebuia să fie. Nimeni. Doar Dumnezeu. Am intrat în biserică toţi, să ne-nchinăm, ca oamenii creştini. La uşă, pe dinăuntru, preotul discuta cu alţi doi credincioşi, un el şi-o ea, asistaţi de femeia care vindea cruciuliţe, icoane şi tot ce mai era. Se vorbea tare, dar tot ne-am închinat în legea noastră. La uşă, înainte de ieşire, oprindu-ne să luăm lumânări, părintele vorbea diverse cu cei doi. „Aaa, tu eşti din Severin, Turnu-Severin, acolo unde Preasfinţitul a făcut biserica aceea. Ştiu-ştiu, şi-au dat posturile în familie, aşa se face. Eii, lasă că ştiu eu mai bine cum e, restul de vorbe sunt pentru cei care nu cunosc. Tu la care biserică eşti? Da, păi de acum ai dreptul să stai lângă episcope…”.

Şi preotul, înţepenit în faţa uşii închise a bisericii, îi explica bărbatului diverse. O discuţie sterilă, nu înţelegeam, oricum, nimic şi nici nu mă interesa. Tot ce căutam era să cumpăr lumânări. „Dar cum te cheamă pe tine, băieţel? De unde vii?”. Şi Matei s-a oprit, a spus ca un copil câte ceva despre el, a primit şi un dar. „Uite, alege-ţi de acolo, de pe masă, un magnet pentru frigidere cu Mănăstirea Snagov, să ai amintire de la mine, de la părintele de aici”. Şi Matei şi-a ales ce-şi dorea, la fel, ca un copil.  Bărbaţii vorbeau mai departe între ei. Noi, cu ale noastre. „Dar, auziţi, aţi văzut cum au murit arşi de vii? Păi ştiţi doar ce melodie ascultau când au luat foc, nu?”. Şi am încremenit, din nou.

Slujitorul bisericii din Severin, venit la Mănăstirea Snagov, probabil să se roage, a încins cu preotul de aici discuţia despre morţi. Senini, ba chiar râzând, râzând! Cu detaşare, exact ca atunci când i-ai povesti cuiva că te-a prins ploaia pe drum, dar n-ai păţit nimic, doar te-ai ales cu câţiva stropi. Că dacă rock le-a trebuit. Că dacă ei au vrut să ardă. Că, da, dom’le, aşa nu înţeleg oamenii că nu-i de joacă nici cu diavolul, dar nici cu Dumnezeu. „I-a chemat moartea şi s-au dus după ea. Asta au făcut. Era o fată aici, chiar aici la mine, că am deschis situl în curtea mănăstirii. Era arheolog, venea aici cu echipa la săpături. A plecat vineri de la mine, mi-a spus La revedere, părinte! Ne vedem luni! A plecat râzând şi s-a dus acolo să ardă. Ei, ce-a căutat ea acolo, la moarte, să cânte şi să cheme moartea?”.

Am plecat şi de aici. Am plecat în tăcere, aprinzând 29 de lumânări. Am plecat vorbind din nou cu Matei. Spunându-i că nimeni nu moare pentru că ar cânta ceva. Spunându-i că preoţii pe care tocmai îi văzuse şi îi auzise erau nişte sărmani. Sărmani în suflet şi în minte.

Că niciodată calea lor nu va fi cea a lui Dumnezeu. Că niciodată vorbele lor nu vor fi cele ale lui Dumnezeu. Că aceştia sunt oamenii de care trebuie să te fereşti, să-i ocoleşti. Nu să-i convingi că n-au dreptate. Nu să te răfuieşti cu ei. Doar să-i ignori, să mergi pe calea ta cea bună. Să Îl urmezi pe El. Să fii pe drumul Lui. Pentru că niciodată răul nu poate fi stârpit cu un alt rău. Doar cu bine.

Dumnezeu să ne ierte pe toţi!

Ramona Ursu

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.




TE-AR MAI PUTEA INTERESA