Acasăoameni noiPROPUNERE CONTROVERSATĂ - Program de 10 ore/zi iar weekend-ul să aibă trei zile

PROPUNERE CONTROVERSATĂ – Program de 10 ore/zi iar weekend-ul să aibă trei zile

spot_img

DISTRIBUIȚI

Un parlamentar propune ca weekend-ul să aibă trei zile, iar în restul săptămânii, angajaţii să lucreze 10 ore pe zi. Patronatele se opun şi precizează că productivitatea muncii la noi este şi aşa scăzută, comparativ cu statele Uniunii Europene.
Senatorul liberal Marius Nicoară ar vrea că săptămâna să fie formată din patru zile lucrătoare şi trei libere. Pentru asta cere modificarea Codului Muncii. Marius Nicoară, senator PNL: „Este vorba despre un articol prin care spun că se poate, la înţelegere între patron şi angajat, să se lucreze 10 ore timp de patru zile”.

Parlamentarul susţine că unii angajaţi vor mai mult timp liber. Marius Nicoară, senator PNL: „Cei care au trei zile libere se duc în mini-vacanţe, la munte, la mare, la restaurante, în săli de jocuri… şi se cheltuiesc bani. Mulţi consideră că în trei zile organismul uman se odihneşte mult mai bine şi poate să reia o nouă săptămână”.

Dacă modele de inspiraţie în legislaţia europeană nu prea găsim, alesul nostru s-a inspirat probabil din programul de lucru din parlamentul nostru. Oficial, senatorii şi deputaţii lucrează la Bucureşti doar patru zile pe săptămâna. În realitate, unii ajung luni după-amiază la muncă şi pleacă în teritoriu, miercuri, în jurul prânzului.

„Senatorii să nu lucre deloc, mai bine. Aşa să le spuneţi. Ei nu muncesc aproape deloc. Dar de ce să lucrăm 10 ore? Eu cred că e normal cinci zile pe săptămâna. Ai sâmbătă, duminică,”, susţine un bărbat.

„Pentru mine ar fi perfect. Trei zile de weekend…. chiar ar fi perfect. Vineri e târziu când ajungi acasă, sâmbătă ai de făcut multe chestii, iar duminică chiar e puţin”, e de părere o tânără. „Nu-i bun. Ce-i aia 10 ore. Şi aşa li se pare mult că muncesc opt ore”, a fost reacţia unui bărbat.

Dacă părerile oamenilor sunt împărţite, patronatele din România se opun ideii. Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România: „Cum se poate face şi cât ar costă în plus, că locuri de muncă care trebuie să acopere în activităţile care nu îşi permit să-şi oprească activitate? Măsură este o inovaţie, dar nu are niciun fundament. Deocamdată, problema pe care o avem în România este că nu producem”.
Propunerea legislativă vine în contextul în care Europa caută soluţii pentru eficientă angajaţilor. Potrivit unui studiu Eurofound, România se află pe primul loc în Uniune la numărul de ore lucrate săptămânal. Dar, la productivitate, ocupă locul 23 din 28 de state. În plus, specialiştii spun că randamentul angajaţilor scade pe măsură ce lucrează mai mult de opt ore pe zi. Spre exemplu, în Suedia, patronii le-au făcut angajaţilor program de şase ore, iar acum se felicita pentru că au înregistrat creşteri de profit.

stiriprotv.ro

foto arhiva

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.





TE-AR MAI PUTEA INTERESA