Acasăoameni noiPROIECT DE LEGE – Pedepse reduse pentru deținuți din cauza condițiilor din...

PROIECT DE LEGE – Pedepse reduse pentru deținuți din cauza condițiilor din închisori

spot_img

DISTRIBUIȚI

PROIECT DE LEGE  Deputaţii din Comisia Juridică dezbat astăzi un proiect de lege privind reducerea pedepselor unor deţinuţi. Pentru fiecare 30 de zile în care a stat într-un spaţiu mai mic de patru metri pătraţi, unui condamnat îi vor fi scăzute trei zile din pedeapsă. Proiectul, iniţiat de fostul ministru al justiţiei Raluca Prună, a fost adoptat de Senat.

În proiect se precizează că se consideră spațiu necorespunzător de detenție acela care este mai mic sau egal cu 3 mp/deținut și se calculează prin împărțirea suprafeței totale a camerei de deținere la numărul de persoane cazate în încăpere, indiferent de dotarea spațiului respectiv, relatează Agerpres, citat de Digi24.ro.

Conform documentului, se interzice aprobarea cererii persoanei condamnate care execută o pedeapsă privativă de libertate într-un spațiu corespunzător de transfer, pentru motive personale, într-un spațiu necorespunzător prin raportare la articolul privind mecanismul de compensare.  De asemenea, ziua sau perioada în care deținutul a fost internat la infirmeria locului de deținere, în spitalele din rețeaua ANP sau din rețeaua Ministerului Sănătății, s-a aflat în tranzit sau a fost transportat în vederea transferului între locurile de deținere nu se consideră cazare într-un spațiu necorespunzător.

„Perioada pentru care se acordă zile considerate ca executate în compensarea cazării într-un spațiu necorespunzător se calculează începând cu 24 iulie 2012″, se mai arată în proiect.

În termen de trei luni de la intrarea în vigoare a legii, pentru toate persoanele private de libertate aflate în locurile de deținere din subordinea Administrației Naționale a Penitenciarelor se vor întocmi dosare privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal și se vor sesiza, de îndată, comisiile pentru eliberare condiționată, prevede proiectul.

„Prevederile prezentei legi se aplică în mod corespunzător minorilor care execută măsuri educative în centre de detenție sau în centre educative, precum și minorilor care au executat pedepse în penitenciare potrivit Codului penal din 1968 și care execută, la data intrării în vigoare a prezentei legi, măsuri educative în centrele de detenție, în aplicarea art. 21 din Legea nr. 187/2012 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, putându-se dispune înlocuirea măsurii internării cu măsura educativă a asistării zilnice”, se mai arată în documentul citat.

Citește articolul integral, AICI.

Sursă foto.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA