Acasăoameni noiPROIECT DE LEGE – Judecătorii CCR nu vor putea fi urmăriţi penal,...

PROIECT DE LEGE – Judecătorii CCR nu vor putea fi urmăriţi penal, arestaţi, percheziţionaţi, trimişi în judecată decât cu încuviinţarea plenului Curţii

spot_img

DISTRIBUIȚI

PROIECT DE LEGE  Judecătorii CCR nu vor putea fi urmăriţi penal, arestaţi, percheziţionaţi, trimişi în judecată decât cu încuviinţarea plenului Curţii, potrivit unei propuneri legislative depuse la Parlament de deputatul minorităţilor naţionale Adnagi Slavoliub.

 

Proiectul de lege prevede şi faptul că mandatul de judecător încetează de drept în cazul unei decizii definitive de condamnare, conform Agerpres.

„Judecătorii Curţii Constituţionale nu pot fi urmăriţi penal, reţinuţi, arestaţi, percheziţionaţi sau trimişi în judecată decât cu încuviinţarea plenului CCR, la cererea ministrului Justiţiei, sesizat de procurorul general al Parchetului de pe lângă ICCJ. Încuviinţarea se dă cu votul a două treimi din numărul judecătorilor Curţii, după ascultarea judecătorului în acuză”, conform proiectului, relatează Libertatea.ro.

Totodată, pentru infracţiuni săvârşite de judecătorii CCR, urmărirea penală şi trimiterea în judecată s-ar putea face numai de către Parchetul de pe lângă ICCJ şi competenţa de judecată aparţine ICCJ.

„În caz de infracţiune flagrantă, judecătorii CCR pot fi reţinuţi şi supuşi percheziţiei, ministrul justiţiei informându-l de îndată pe preşedintele Curţii Constituţionale şi solicitând, dacă este cazul, încuviinţarea pentru urmărirea penală şi arestare”, mai menţionează iniţiativa legislativă.

Judecătorul trimis în judecată poate fi suspendat prin decizia plenului Curţii Constituţionale adoptată cu votul a două treimi din membrii Curţii. În cazul unei decizii de achitare, suspendarea încetează, iar în cazul unei decizii definitive de condamnare, mandatul de judecător încetează de drept, se mai arată în proiect.

După încetarea mandatului, judecătorul Curţii Constituţionale poate opta pentru intrarea în avocatură sau notariat fără examen, mai prevede proiectul.

Iniţiatorul a argumentat, în expunerea de motive, că „se impune instituirea unor măsuri concrete şi distincte prin care să se elimine anticipat orice posibilităţi de exercitare a unei presiuni asupra judecătorilor Curţii Constituţionale”.

Proiectul se află din 28 februarie în consultare publică la Camera Deputaţilor, prima Cameră sesizată.

Sursă info.

Sursă foto.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.










TE-AR MAI PUTEA INTERESA