AcasăOPINIIJUSTIȚIA CONTROLATĂ - Procurori și infractori

JUSTIȚIA CONTROLATĂ – Procurori și infractori

spot_img

DISTRIBUIȚI

JUSTIȚIA CONTROLATĂ O rupere de oase și de păreri plus o forțare de vocabular pînă la cele mai pitorești înjurături au copleșit scena publică. Totul a pornit de la politicieni și de la mass-media. Un grup important de chibiți, bine așezați în imediata vecinătate a Binomului, se zbate să apere justiția de asaltul infractorilor.

De precizat că justiția pe care ei o apără este dominată (ca să nu zic controlată) tot de cei care o apără și strigă acum ca din gură de șarpe că statul de drept este în pericol, că justiția va fi subordonată politic, că avem o putere formată numai din corupți și infractori. De care infractori? De cei din PSD, zic ei, luînd drept axiomă corupția partidului înființat de Ion Iliescu și drept necurată și nevinovată toată aripa politică și civică născută la umbra foștilor deținuți politici, fie ei țărăniști sau liberali.

Și dacă PSD-ul este emblema, sursa și motopompa corupției, toți cei care îl acuză sunt, pe cale de consecință, cinstiți, democratici, proeuropeni și filoamericani. Ați auzit vreodată despre corupția procurorilor, a generalilor din SRI, din SPP, din STS sau din Armată, a consilierilor de la Cotroceni sau a diplomaților? Doamne ferește! Cum să scrie ziarele despre așa ceva!? Ei sunt statul, ei sunt patria, ei sunt armătura democrației și a statului de drept.

Această împărțire șmecherească ajută enorm, mai ales într-o confruntare fără argumente. Dacă tot scandalul declanșat de Onea și Negulescu-„Portocală“ este citit doar ca un atac la adresa justiției, nici nu mai avem mare lucru de făcut. Fie punem pază militarizată la tribunale, fie arestăm atacatorii. Adică PSD-ul. Demersul de apărare a justiției, declanșat și amplificat exact de cei care o controlează, este sinonim cu „dai în mine, dai în fabrici și uzine“. N-are logică decît la suprafață.

Tot scandalul cu Negulescu și Onea n-a făcut decît să acumuleze furie. De o bună bucată de vreme, în raiul infractorilor din Prahova, cei doi au început să-și facă singuri legea. În funcție de tabere, de buze, de case, de înjurături. Scandalul i-a ridicat la rangul de vedete naționale. Și pentru că au executat comenzile Binomului, Onea și Negulescu au devenit repede un soi de cote de cucerit și apărat în războiul dintre Binom (SRI, DNA, CSM, ANI, SPP) și PSD – ALDE. Ca la un ordin, trupele s-au încolonat de-o parte și de alta. Ziare.com, Realitatea, Digi 24 – de partea Binomului și a președintelui, de partea alianței PSD – ALDE fiind mai ales Antena 3 și România TV.

Iată cum sună cea mai fidelă trompetă a Binomului, Ioana Ene Dogioiu, fostă Nadina Forga: „În egală măsură, și PSD ar trebui să fie conștient că, forțând demiterea șefei DNA, după toate explicațiile pe care le-a dat, fără respectarea prezumției de nevinovăție pe care o invocă pentru toți inculpații lor, fără că adevărul să fi fost tranșat de o anchetă a sistemului judiciar, vor tăia punțile dintre actuala guvernare și Bruxelles, dar și Washington. Pentru că în lumea civilizată nu este de acceptat decapitarea politică a Justiției strict în baza unor acuzații nedovedite, prin decizie politică 100%“.

Aţi înțeles? Dacă România o schimbă pe Laura Codruța Kovesi, va rămîne fără punți în UE și în SUA.

Cristi Dănileț, vocea comico-ridicolă a CSM-ului, a sărit și el la apărarea prețioasei cote din vîrful DNA-ului: „1. Televiziunile condamnaților sunt și rămân, din păcate, televiziunile condamnaților. Iar jurnaliștii respectivi sunt, de fapt, teroriști mediatici, astfel că pun în pericol întreaga societate. 2. Dezinformarea și manipularea ordinară țin captiv un public de câteva sute de mii de oameni; aceștia se hrănesc cu ură și prin venele lor curg speculații băgate cu forța exclusivităților“.

Onea și Portocală sunt o parte neînsemnată din mecanismul DNA. Și totuși, ei trebuie apărați. Iar Codruța Kovesi, păstrată în fruntea acestui mecanism de putere și, din cînd în cînd, de justiție. Atacul la Onea este egal cu debilizarea DNA. Ca atare, jos mîinile de pe DNA, jos laba de pe justiție! Jos labele de pe Portocală! Trăiască Onea!

Filosoful de lemn al justiției din România (Augustin Lazăr) a sintetizat perfect viziunea sa: „Problema nu este funcționarea defectuoasă a sistemului judiciar, ci tentativa de stopare a luptei împotriva corupției“. Asociația procurorilor este și ea pe aceeași poziție: „Avem încredere în toate instituțiile sistemului judiciar, instituții care trebuie să fie sprijinite pentru o cât mai bună funcționare şi în niciun caz decredibilizate“.

Cornel Nistorescu

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA