AcasăsiugariuPRAZNIC - Hramul Mănăstirii “Sfântul şi slăvitul Prooroc Ilie Tesviteanul” Dealu Mare

PRAZNIC – Hramul Mănăstirii “Sfântul şi slăvitul Prooroc Ilie Tesviteanul” Dealu Mare

DISTRIBUIȚI

PRAZNIC Joi, 20 iulie, de sărbătoarea Sfântului şi slăvitului Prooroc Ilie Tesviteanul, a avut loc hramul Mănăstirii Dealu Mare, din Protopopiatul Lăpuş. Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie a fost oficiată de Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin.

La sosire, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a fost primit cu mare bucurie de primarul comunei Coroieni, Gavril Ropan, îmbrăcat în costum popular din zona Suciu de Sus, de unde se trage, de grupuri de credincioşi şi credincioase îmbrăcate în costume populare, de copii, care l-au aşteptat chiriarhul locului cu pâine şi sare.

dealu mare4

Din soborul de peste 35 de preoţi slujitori au făcut parte Arhim. Dr. Macarie Motogna, stareţul Mănăstirii Rohia, pr. Mihai Gheduţiu, secretarul Protopopiatului Lăpuş, proin-protopop de Lăpuş pr. Ioan Ciceu, Sincel Ioil Nicoară, stareţul Mănăstirii, preoţi din parohiile lăpuşene.

dealu mare

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul psaltic „Theologos” al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, condus de Arhid. Prof. Drd. Adrian Dobreanu.

O vreme deosebit de frumoasă şi călduroasă a fost în ziua hramului Mănăstirii „Sfântul şi slăvitul Prooroc Ilie Tesviteanul” din Dealu Mare, iar credincioşii s-au putut aşeza la umbra copacilor care înconjoară mănăstirea.

dealu mare1

Poate şi ziua frumoasă a făcut ca la hramul din acest an să vină un număr record de credincioşi din Ţara Lăpuşului, dar şi de mai departe, numărul lor fiind estimat la peste 3.000.

Un cuvânt de învăţătură cuprinzător despre viaţa Sfântului, slăvitului şi marelui Prooroc Ilie Tesviteanul, însoţit de sfaturi duhovniceşti, a rostit Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin al Maramureşului şi Sătmarului.

dealu mare3

Referitor la ducerea poporului în rătăcire de către regele Ahab, prin închinarea la idoli, precum Baal, petrecute în vremea slăvitului şi marelui Proroc Ilie Tesviteanul, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a spus, referitor la răspunderea pe care o au conducătorii în privinţa călăuzirii lui pe calea credinţei în Dumnezeu:

„Poporul are conducători. Conducătorii trebuie să ţină cu poporul şi cu legea lui. Nu poporul să fie dus în rătăcire de conducători.

Pentru că poporul întotdeauna are dreptate, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin. Că simte. Are instinct unde este adevărul. Mulţimea simte şi trăieşte în comuniune cu strămoşii şi în relaţie cu Dumnezeu. Şi în relaţie cu generaţiile care vor veni. De fiecare dată, o generaţie este o verigă între cei ce au plecat şi între cei ce vor veni. Simte poporul.

Intuieşte poporul şi când este dus la rătăcire. Să nu fie, să nu ne fie niciodată aşa ceva. Pentru, că iată, conducătorii de astăzi ai lumii, care se secularizează, se păgânizează, se înstrăinează, Îl alungă pe Dumnezeu din lume, încât zice lumea de astăzi: nu mai avem nevoie de Dumnezeu”.

 

Stareţul Ioil Nicoară a fost hirotesit protosinghel, pentru felul cum gospodăreşte mănăstirea şi pentru încheierea studiilor universitare teologice. La rândul său, noul protosinghel Ioil a dăruit Preasfinţitului Episcop Iustin, pentru Muzeul Episcopiei, o icoană cu Sfântul Iosif Mărturisitorul, ocrotitorul Episcopiei.

Info şi foto Episcopia Ortodoxă a Maramureşului şi Sătmarului

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


TE-AR MAI PUTEA INTERESA