AcasăOPINIIPOATE RENAȘTE PNL? - Bușoi și femeile

POATE RENAȘTE PNL? – Bușoi și femeile

DISTRIBUIȚI

POATE RENAȘTE PNL? “De ce iubim femeile?” e întrebarea pe care și-o pun liberalii atunci cînd vor să explice căsătoria unui partid abuzat de Securitate cu un fost primar al Sibiului. Nici Alina și nici Raluca nu au vreo vină. Ce vină au copiii dacă tatăl e cineva care a investit doar în case, iar mama e o mamă a răniților din PDL, părăsită de Crin Antonescu și de voința de a mai reprezenta ceva? Dar liberalii își fac rău cu metodă: după ce au pierdut alegerile locale cu o femeie, au păstrat femeia și la parlamentare. Ba tot cu o femeie merg și acum la vale, pe panta pe care i-au împins Cioloș, Iohannis și lașitatea.

Ar mai putea renaște acest partid? S-ar mai găsi destulă cenușă din care să-și ia zborul sau toată lumea a ajuns să confunde pasărea Phoenix cu cele două păsărici? Așa să se sfîrșească opera Brătienilor? Ce e de făcut cu PNL?

PNL are de făcut cîțiva pași clarificatori. Întîi de toate, trebuie să-și retragă din prim plan fețele boțite, adică toată garnitura de lideri slabi, de la Gorghiu și Turcan la Orban, Blaga, Atanasiu și ceilalți. PNL e singurul partid care poate face așa ceva: e în opoziție, are criterii și timp.

Trebuie, apoi, să scoată la suprafață și să împingă la congres în scaunul de președinte o figură, dacă nu nouă, cel puțin proaspătă, un liberal prin trecut și prin inteligență, nu prin oportunism.

E obligatoriu ca PNL să-și proclame independența politică față de Iohannis și suveranitatea absolută în raport cu instalațiile statului de drept. Ideea că partidul ar putea cîștiga ceva fiind pe placul fostului coleg Hellvig e mai proastă chiar decît Bușoi. Subordonarea partidului față de gruparea Iohannis – aluzivă sau pe față – e semnul unei deteriorări majore la nivel politic și moral.

Soluția Cioloș trebuie ștearsă definitiv din memoria supraviețuitorilor, așa cum trebuie șterse lipsa de asumare și curul în două luntri.

PNL are nevoie disperată de un lider nou, care să electrizeze și să candideze la președinție, așa cum a făcut Crin Antonescu. Să aducă un discurs nou, un vocabular nou și să recupereze din buzunarul PSD temele sustrase în epoca Iohannis: reducerea taxelor și creșterea clasei mijlocii. Un lider care nu poate fi nici Predoiu (carierist, fricos, nevandabil), nici Orban (obosit, vulnerabil), nici Bolojan (provincial, necharismatic, autoritarist). Și nici, mai ales, Bușoi. Bușoi e clovnul pădurii introdus pe șest în program, un pui de bufniță orbit de reflectoarele Antenei 3, urmărit de indiferența lumii și purtînd în fălcuțele de raton toată tristețea unei copilării însingurate.

Bușoi înseamnă, mai mult decît toți ceilalți, vasalitate politică în raport cu Iohannis, înseamnă o aproximare a modelului Băsescu-PDL, dar cu un Băsescu mai înalt și mai prost.

PNL trebuie să-și recupereze nu doar orientarea spre centru și capacitatea de a o exprima, ci și temele intelectuale ale societății: dezvoltare, educație, pacificare politică, limitarea puterilor statului. E un teritoriu confiscat cu istețime de PSD și care trebuie recucerit. Nu poate fi luat cu alde Turcan și Atanasiu, cu Orban și, mai ales, cu Bușoi. Această ofensivă trebuie purtată cu tehnici și cu oameni noi.

În fine, în cei trei ani care au rămas pînă la prezidențiale, PNL are timp să absoarbă grefa pedelistă. Răul a fost făcut și altă cale nu e. În afară de uitare și de biologie, politica nu cunoaște alte căi prin care alianțele contra naturii pot fi trecute cu vederea.

Doru Bușcu

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


TE-AR MAI PUTEA INTERESA