spot_img
AcasăOPINIIPIPETA CU VENIN – UDMR Baia Mare și susținerea candidatului Cătălin Cherecheș

PIPETA CU VENIN – UDMR Baia Mare și susținerea candidatului Cătălin Cherecheș

DISTRIBUIȚI

I-am auzit de nenumărate ori pe oamenii politici spunând că ei nu au dușmani, ci doar adversari printre cei cu care se luptă permanent pentru a câștiga voturile alegătorilor. Sigur că sunt vorbe aruncate la vrăjeală în speranța că oamenii vor pune botul și votul, după ce vor descoperi calitățile umane ale vorbitorului de expresii învățate pe de rost.

În cazul nostru, văzând și cunoscând la ce se dedau în aceste zile politicienii care doresc și vor, indiferent de mijloace, să scape de candidatul Cătălin Cherecheș, ar fi o nerozie să vorbim de adversari și nu de dușmani. Pentru că doar dușmani pot fi considerați cei care se tem de confruntarea directă cu final previzibil, așa că speculează toate ocaziile în încercarea de a nu-și lăsa slăbiciunea politică și goliciunea sufletească în libera vedere a băimărenilor.

Așa s-a întâmplat atunci când un grup de simpatizanți ai actualului și viitorului primar a decis să organizeze un fel de protest în Piața Revoluției. Inițiatorul acțiunii m-a sunat ca să-mi ceară părerea, după ce a obținut autorizația necesară. La telefon i-am explicat că o astfel de acțiune nu își are rostul, mai mult, s-ar putea ca în loc să-l ajute cu ceva, să-i facă mai mult rău. Nu l-am convins și, deși nu-l cunoșteam, am acceptat să mă întâlnesc cu el. Am avut impresia că a priceput cum stau lucrurile și că va renunța.

N-a făcut-o. Și uite așa dușmanii lui Cherecheș au putut publica poze cu cei câțiva simpatizanți adunați pe platou, însoțite de titluri gen Fiasco total la mitingul de susținere a lui Cătălin Cherecheș! Asta în condițiile în care știau foarte bine că în cazul organizării unui miting adevărat, cu implicarea și susținerea anumitor persoane, ar participa mii de băimăreni. Asta-i situația, au avut și dușmanii unica lor clipă de bucurie, că altele nu prea se prefigurează la orizont.

La o conferință de presă liderii UDMR au declarat că etnicii maghiari îl vor susține pe Cătălin Cherecheș. Și abia a fost făcut anunțul, că freamătul și zbuciumul i-a cuprins pe cei care nu se așteptau să fie loviți și din direcția asta. Atât de tare i-a durut declararea loialității față de un om care a respectat și a ținut seama de nevoile comunității maghiare din Baia Mare, încât slugile din preajma neputincioșilor au turbat pur și simplu!

Una dintre ele s-a repezit asupra lui Istvan Ludescher și Noemi Vida, făcându-i troacă de porci într-un articol publicat în ziarul online al noului USL Baia Mare. Lipsit total de talent gazetăresc și cu mintea serios tulburată de eșecul răsunător ce se prefigurează în 5 iunie, banalistul îi acuză pe cei doi de toate relele pământului. În prostia lui, gazetărașul din slujba crâșmarului mustăcios, spune că Ludescher nu-i reprezintă pe cei zece mii de maghiari din Baia Mare, iar Noemi Vida nu poate fi un veritabil vector de imagine pentru ei.

Păi dacă nu sunt reprezentativi, înseamnă că etnici maghiari nu răspund la recomandările celor doi, așa că Țâgârlaș și Tătaru pot să se oprească din tremurat, că, Doamne ferește, nu s-au îmbolnăvit de friguri galbene. Dar nu se pot opri. Amândoi sunt conștienți că au intrat într-o aventură care le poate decide sfârșitul carierei politice. După ce vor fi bătuți măr de un candidat care stă în arest și nu este prezent în campania electorală, sigur nu vor mai emite pretenții în fața șefilor. Atunci când a început nebunia le-am atras atenția că li s-a întins o cursă de către Mircea Dolha, respectiv Gabriel Zetea, care doresc să scape definitiv de ei. Nu m-au crezut, dar se vor convinge în viitorul apropiat.

Finalul compunerii este o mostră de infantilism politic cum rar am mai putut citi: Dacă și acum, după arestarea lui Cătălin Cherecheș, imaginea UDMR este dată de șovinul Istvan Ludescher și incompatibila Noemi Vida, atunci permiteți-mi să mă declar și eu intolerant extremist față de cei doi. Pentru că nu mă reprezintă nici pe mine, nici interesul orașului. Hai că-i tare de tot.  Poți să te declari ce vrei tu, că sigur nu interesează pe nimeni ce ești sau ce dorești să fii. Român neaoș cum te ții, bănuiesc că liderii UDMR nu te-au reprezentat niciodată, de ce ar face-o acum? În fine, știm care este interesul orașului – să ajungă cu orice chip sub conducerea alpinistului sau țintașului, doi comici vestiți ai caldarâmului politic local.

Realitatea e total diferită de cea prezentată de trompetele noului USL local. Ludescher și Vida n-au făcut decât să anunțe public ceea ce vor de fapt etnicii maghiari. Că-i reprezintă sau nu, asta e altceva și e doar problema lor.

Maghiarii știu, fără să le-o spună cineva, ce a făcut primarul pentru ei și pentru Baia Mare. Realizările, vizibile la tot pasul, îi fac să meargă mai departe alături de cel care-i respectă și pe care îl apreciază. Ei nu pot uita cum au încercat liberalii anul trecut să le schimbe viceprimarul și să-i lase fără reprezentant în executivul primăriei. Chestiunile astea sunt importante, restul sunt povești de terasă și de campanie electorală.

Grigore Ciascai

P.S – Pentru neliniștea USL-ului local pe stil nou, să mai adaug că și PRM Maramureș îl susține pe Cătălin Cherecheș la Primăria Baia Mare. Cred că este prima dată când cele două formațiuni rivale au ajuns la un consens. Asta spune mult despre candidatul pe care-l sprijină pentru un nou mandat.

Loading...
loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
TE-AR MAI PUTEA INTERESA