spot_img
AcasăOPINIIPIPETA CU VENIN – Sinceritatea unui participant activ la distrugerea orașului Baia...

PIPETA CU VENIN – Sinceritatea unui participant activ la distrugerea orașului Baia Mare

DISTRIBUIȚI

Am fost curios să văd ce se mai întâmplă cu sondajul coordonat de Corin și Florin, care se derulează pe un site local. Și bine am făcut, pentru că surprizele se succed cu repeziciune. Lider al clasamentului continuă să fie Cristian Niculescu Țâgârlaș, dar, analizându-i evoluția din ultima perioadă, mă hazardez să prevăd că în următoarele două săptămâni va fi detronat.

Cel mai probabil i s-au cam terminat banii și sponsorii nu se înghesuie să investească într-un perdant sigur, așa că alpinistul cu două nume trebuie să-și adune calabalâcul și să părăsească biroul unde a făcut pe primarul virtual câteva săptămâni. Pe locul doi continuă să se afle Cătălin Cherecheș, la o distanță de doar două procente față de lider.

Cred că i-a prins rușinea pe coordonatori, așa că au redus decalajul. Asta nu înseamnă că actualul și viitorul primar va ajunge până în 5 iunie pe prima poziție. Nu, nici vorbă, acolo va fi aburcat Iustin Talpoș, neputinciosul profesoraș de gimnaziu, candidatul populimii băsesciene. E doar o chestiune de câteva zile până ce se va produce rocada. Că nu se cade să-și lase viitorul consilier local Florin viitorul primar mereu pe locul trei.

Se pare că ruptura dintre cuplurile Corin – Florin și Relu – Monșeru e definitivă din moment ce arogantul Florin Tătaru este menținut pe ultimul loc, cu doar 7% din sufragiile coordonatorilor. E clar, nici interesele găștilor de altădată nu mai coincid.

***

Citesc și nu îmi vine să cred: Sub ochii noștri, industria din Baia Mare a dispărut treptat.  Orașul nostru a ajuns să supraviețuiască din taxele și impozitele băimărenilor. Timp de două decenii s-a consumat bugetul municipiului fără să se pună nimic în loc, recurgând în final la credite care s-au dus tot pe consum. Ne-am îndatorat pentru a ascunde mizeria morală a celor care au vrut să conducă, nu să administreze orașul. Baia Mare este ocolit de investitori mari. Oamenii de afaceri au venit, au prezentat planuri de afaceri și, în loc de facilități si respect, s-au trezit cu condiționări de genul: câte neamuri și câți afini trebuie să angajeze, ce sponsorizări trebuie să dea, cui și când, cât este procentul “taxei de bunăvoință”. Iar investitorii au plecat, anunțând și pe alții că în Baia Mare nu poți face afaceri.

Autorul textului realist este avocatul Țâgârlaș, cel care a fost vreme de opt ani titular de bază în echipa care a condus orașul, uitând să-l administreze. Așa e, s-a demolat totul și nu s-a pus nimic în loc. Investitorii au fost alungați de condiționările formulate de gașca liberalilor hrăpăreți care s-a încăierat nu o dată pe comisioane și șpăgi. Înstrăinarea și apoi demolarea fabricii Maralact, bunăoară, a generat niște sponsorizări de studii prin străinătate pentru odraslele liberalilor care au facilitat producerea jafului.

Terenuri de la mama dracului au fost schimbate cu cele din intravilan, prin hotărâri ale Consiliului Local, majoritar liberal, unele dintre ele inițiate de executivul primăriei dominat tot de ei. Doar pentru terenul de sub Kaufland bugetul comunității băimărene a fost păgubit cu peste o jumătate de milion de euro. Majoritatea furăciunilor din epoca de tristă amintire au fost girate și de votul consilierului Cristian Niculescu Țâgârlaș.

Așa e, primăria și direcțiile din subordine au fost sufocate de angajările fără noimă ale rudelor, afinilor sau prietenilor liberalilor, incompetența fiind principala caracteristică a celor care au aglomerat birourile până aproape de sufocare. Apreciez sinceritatea candidatului liberal. Nici un adversar politic n-ar fi reușit o descriere mai aproape de realitatea. Trebuie să recunosc avantajul celui care a participat la săvârșirea faptelor, e altceva.

***

Până la urmă Florin Cristian Tătaru a fost ales președinte al organizației PSD Baia Mare. A visat ani în șir acest post și iată că dorința-i gata, s-a îndeplinit. El susține pe unde poate că a fost o premieră, un scrutin democratic cum nu s-a mai văzut nicăieri. Și eu cred că a fost o premieră națională. Omul și-a chemat rudele și prietenii prin SMS-uri și alte apeluri să vină până la sediul județean, indiferent dacă sunt sau nu membri PSD. Aici a fost vorba de o mișcare inedită, că alta nu văd. L-au votat și apoi au fost trecuți în registru, ca să nu se spună că n-au trecut pe acolo.

Da, acum poate fi mulțumit, a primit vreo 600 de voturi, cam câte anticipează cei de la infomm.ro că va aduna și în scrutinul real din 5 iunie. Dar mai e până atunci timp suficient ca să se bucure de victoria indiscutabilă reputată duminica trecută pe teren propriu.

***

Sebastian Lupuț și-a început mandatul de prefect primind o delegație din Ucraina. Ar fi bine să țină seama de faptul că mazilirea lui Anton Rohian a venit pe filiera ucraineană. Doamne ferește, să nu fie o continuitate. Apoi, dacă tot se întâlnește cu vecinii din nord, bine ar fi să și concretizeze ceva din taclale inutile ce țin de un sfert de secol. Din gurițele aurite ale ambelor părți s-au construit poduri peste Tisa, puncte noi de trecere a frontierei, unități economice cu capital mixt și multe alte drăcovenii. Atâtea minciuni că nici cronicarul cel mai conștiincios de pe lume nu ar fi reușit să le țină șirul.

Grigore Ciascai

Loading...
loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
TE-AR MAI PUTEA INTERESA