AcasăOPINIIPIPETA CU VENIN – Pașca, Man și Berci rămân de căruța liberală?

PIPETA CU VENIN – Pașca, Man și Berci rămân de căruța liberală?

spot_img

DISTRIBUIȚI

PIPETA CU VENIN Nu-i pace în PNL oricât ar vrea liderii centrali să ne aburească prezentând situația în cele mai vesele culori posibile. Pierderea alegerilor locale și previzibilul dezastru de la parlamentare,  sunt factorii principali care vor provoca un adevărat cutremur în partid.

E vacanță parlamentară și poate din cauza asta recenta propunerea aruncată pe piață de către Adriana Săftoiu, purtătoarea de vorbe al PNL, n-a avut efectul pe care oricare privitor al scenei politice interne l-a așteptat. Săftoiu a propus ca pe listele partidului pentru alegerile parlamentare să nu se regăsească niciunul dintre cei care au acumulat deja trei sau mai multe mandate. Săftoiu nu-i oricine în PNL, tocmai de asta nu putem crede că a făcut propunerea din propria inițiativă, fără să se consulte sau să aibă acceptul duetului din loja conducătorilor.

 ”Ştiu că e destul de greu să renunţi la un moment dat la ideea că eşti parlamentar, mai ales după ce ai trei-patru mandate, dar eu cred că ar trebui să fie şi o alegere a unor colegi care se află deja la al patrulea mandat şi când spun lucrul acesta mă refer la faptul că, zic eu, 16 ani pe care i-ai avut, uneori chiar 20 la dispoziţie să arăţi ţării ce poţi să faci pentru ea sunt suficienţi. Nu sunt susţinătoarea ideii că oamenii tineri ca vârstă neapărat sunt cei mai buni, ba chiar cred că ai nevoie de experienţă parlamentară, dar în egală măsură, suntem într-un moment în care e limpede că cetăţenii au o reacţie nu foarte bună la figuri pe care le consideră deja erodate, de prea mult timp pe scena politicii, prea obişnuite în comoditate şi în privilegii). Cred că PNL va trebui să aibă curaj şi să abordeze aceste liste parlamentare aşa cum o cer cetăţenii„, a declarat Adriana Săftoiu și, sigur, a avut girul cuplului Gorghiu – Blaga să facă asta.

Pentru că sigur va ieși scandal mare dacă liderii PNL vor avea curaj să pună în practică propunerea Adrianei Săftoiu. Chiar dacă încă n-au ieșit la atac, cei vizați sigur se pregătesc pentru ripostă. Le vine greu să creadă că nu vor lua încă un mandat, mai ales că de data asta e mult mai simplu față de ultimele două ediții ale competiției când bătălia s-a dat în colegiile uninominale. Acum e nevoie doar de un loc eligibil pe listă și gata, se pot pregăti de depunerea jurământului și de încă patru ani de hibernare prin cotloanele din Casa Poporului. Și unui parlamentar cu trei-cinci mandate la activ, sigur nu-i va fi greu să se posteze pe o poziție favorabilă pentru că știe de minune regulile jocului.

Fără să intru în prea multe amănunte, voi spune doar că în Maramureș există trei actuali parlamentari vizați de propunerea anunțată de Săftoiu. Deputatul Mircea Man are la activ cinci mandate  (din care unul incomplet), senatorul Liviu Titus Pașca a adunat trei, la fel ca și deputatul Vasile Berci, unul dintre ele, primul, fiind obținut sub flamura PNȚCD.

Sigur că are dreptate Săftoiu, cei 20 de ani, în cazul lui Man, și cei 12 în situația lui Pașca și Berci, au fost mai mult decât suficienți ca ei să demonstreze că nu sunt în stare de nimic, că n-au trecută în dreptul lor nicio realizare demnă de menționat, că numele lor nu va rămâne în memoria colectivă a maramureșenilor, ci doar în analele Casei Județene de Pensii. Evident, la capitolul cele mai mari și mai nesimțite pensii.

În aceste condiții, mai au cei trei nevoie de încă un mandat? Să ne ferească Dumnezeu! Cu precizarea că nici un ales maramureșean, indiferent din ce partid face parte, n-ar avea dreptul moral să solicite un nou mandat după ce a trândăvit opt ani, nu 12 sau mai mulți, în Parlament.

Paradoxal, punerea în aplicare a propunerii ar ajuta la limpezirea apele în PNL Maramureș, organizație aflată în plin proces de restructurare. Dintre cei trei, doar Mircea Man are influență mare în partid, practic, vechiul PDL i se supune (încă) orbește. Trecerea lui Man  pe linia moartă ar trebui să fie (sigur și este) principalul scop al președintelui interimar Mircea Dolha. Scăpând de Man, poate să-i îngenuncheze mai repede pe liberalii noi proveniți din vechii democrați.

În plus, s-ar crea un spațiu mai aerisit pe listele parlamentare, acolo unde va trebui să găsească poziții eligibile pentru un candidat venit din afara PNL. Pentru că PNL va fi obligat să ofere astfel de locuri, pentru Partidul Ecologist, bunăoară, cu care sigur va încheia un protocol de colaborare.

De urmărit cu atenție cum se va restructura formațiunea liberală locală, pentru că se anunță lucruri interesante.

Grigore Ciascai

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA