AcasăOPINIIPIPETA CU VENIN – Politică, flori și nesimțire

PIPETA CU VENIN – Politică, flori și nesimțire

spot_img

DISTRIBUIȚI

A devenit o obișnuință ca, la începutul lunii martie, politicienii maramureșeni, în ani electorali, evident, să împartă flori și mărțișoare femeilor întâlnite pe stradă sau pur și simplu să dea buzna peste ele la serviciu sau prin localuri.

Dacă n-am ști că au scopul vădit de-a atrage voturi de la persoanele respective, mai că am fi tentați să catalogăm acțiunea ca fiind normală, de bun simț, că vine din partea unor indivizi care respectă femeia, mama, soția, fiica, prietena, colega. Că politicienii sunt oameni care nu cred că și femeile sunt vinovate atunci când sunt violate, care cred că profesorii nu trebuie să-și abuzeze sexual elevele, că soțiile nu trebuie înjurate și bătute, că ele chiar pot fi egale cu bărbații.

Dar nu e așa. Nu trebuie să le atribuim politicienilor calități umane care nu intră în dotarea lor. La fel ca în toate acțiunile de acest tip, interesul predomină, ei vor să iasă în evidență, să atragă atenția femeilor în speranță că acestea își vor aminti de chipurile lor în singurătatea cabinei de vot.

Întâmplător, am văzut cum s-a desfășurat acțiunea desfășurată în Baia Mare de către doi anonimi înregimentați în mișcarea poporeană, care aspiră la demnități ce nu-s de nasul lor, dar care cred că vor ajunge la ele. Necunoscutul profesoraș de școală gimnazială, alături de primarul unei comune urbanizată cu forța au împărțit flori și mărțișoare femeilor, secondați de liliputanul președinte ce nu trece de înălțimea firului de trandafir adus fără acte de camionagiii ce trec prin Olanda. Femeile abordate i-au privit cu uimire pe cei trei saltimbanci, unele s-au dat la o parte ca și din fața aurolacilor cu punga încleștată de fălcile nespălate, altele au primit darul și au întrebat din partea cui vine.

Asta nu l-a împiedicat pe bățosul primar din satul de țigani să se laude ulterior că n-a avut probleme cu notorietatea, femininele pe care le-a acostat cunoscându-l de la televizor, motiv pentru care se gândește să renunțe la candidatura pentru președinția Consiliului Județean și să și-o depună la primăria municipiului Baia Mare. Ce glumă bună, și-o fi spus înfumuratul care nu-i în stare să-și vadă vârful nasului din ce în ce mai roșu, bădăranul ce crede că poate conduce orice instituție, după ce în două mandate de primar și-a demonstrat cu vârf și îndesat incompetența.

Cealaltă paiață, profesorașul mincinos, a zis că femeile i s-au plâns de modul în care este condus orașul în acest moment, dar el le-a reamintit că schimbarea se află în mâinile lor, așa că totul va veni la momentul potrivit. Așa e, momentul acela nu-i departe, el va fi cum nu se poate de potrivit ca să-i arate exact cine este cu adevărat.

***

În UNPR Maramureș, conducerea filialei vorbește după cum o taie capul, fără să țină cont de realitățile din preajmă, motiv pentru care începem să-l regretăm pe fostul președinte, dușmanul de moarte al râmătorilor din crescătoriile statului comunist, motiv pentru care a și fost condamnat la detenție. Noua conducere, așadar, a anunțat că există varianta ca senatorul Ciprian Rogojan să fie desemnat candidatul formațiunii pentru primăria Baia Mare la alegerile locale. Evident că pe fostul percuționist de butoaie nu l-a întrebat nimeni dacă vrea sau nu vrea să se facă de râs, dar cei care au conceput și trimis comunicatul partidului s-au gândit că sigur ar fi de acord cu o asemenea onoare.

Numai că Cici nu-i chiar fraierul de serviciu, e băiat cu școala făcută la zi, a învățat că nu tot ce zboară se și mănâncă, știe să se ferească de capcanele întinse de-a lungul drumului său, așa că a dejucat bunele intenții ale celor care doreau să-l pună în situația de-aș frânge singur gâtul. ”Nu am nici un gând personal pentru nici pentru Consiliul Județean, nici pentru Primăria Baia Mare”, a dezmințit fostul bătăuș de butoaie spusele colegilor săi. Câtă diferență între senator și primarul din satul țigănesc! Mă rog, una e să umbli la școală, și alta să cauți de porcii semisălbatici din proprietatea familiei.

***

Mircea Man, copreședinte al liberalilor maramureșeni pe stil nou, s-a trezit la viață în aceste zile de primăvară. Și dacă tot s-a trezit, a zis că trebuie să facă și el ceva, că a stat destul în umbra bunului, corectului și competentului său coleg Mircea Dolha. Ca urmare a redeșteptării pomenite, deputatul a convocat o întâlnire cu ceilalți parlamentari ai județului, dar și cu autoritățile județene, pentru a se vedea care e stadiul realizării principalelor proiecte aflate în derulare în Maramureș.

Foarte interesantă invitația, care a fost onorată cum se cuvine, adică de mai puțin de jumătate dintre cei convocați. N-aveau pentru ce merge, pentru că nu aveau despre ce povesti. În afara drumului Baia Sprie – Bârsana, cel care nici astăzi nu-l lasă să doarmă liniștit pe Mircea Man, nu s-a întâmplat nimic deosebit de la predarea mandatului din fruntea Consiliului Județean. Nu mai înșirăm nerealizările, ele sunt arhicunoscute. Surprinde în schimb încercarea nesimțită de a se interesa de ce n-au făcut alții, cu toate că sub conducerea lui nu s-a făcut nimic interesant pentru maramureșeni, doar procurorii DNA fiind atrași de unele fapte dosite prin dosare.

Sub acest aspect, consider că Mircea Man și-a început cu stângul campania electorală în urma căreia ar trebui să ajungă din nou în fruntea județului. Eu tot mai cred că în Maramureș viețuiesc oameni cu judecată, capabili să discearnă și să despartă binele de rău, altfel se pot întâmpla felurite anomalii. Bunăoară cum ar fi revenirea lui Man în biroul de unde l-a scos afară prin ordin de partid pe regretatul prefect Sandu Pocol, ca să se mute acolo președintele tuturor maramureșenilor.

Grigore Ciascai

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA