AcasăOPINIIPIPETA CU VENIN – De la candidați adunate și la alegători date

PIPETA CU VENIN – De la candidați adunate și la alegători date

DISTRIBUIȚI

Vai de mine, de ceva vreme am uitat de profesorașul de gimnaziu care se visează primar în Baia Mare, fiind candidatul poporenilor lui Traian Băsescu. Bine că mi-am amintit de el, că după ce intrăm în campania electorală o să-l neglijăm total pentru că nu ne interesează plevușca, așa că ne vom ocupa numai de cei doi bibani ceva mai babani, unul liberal și altul social-democrat.

Aflăm despre profesoraș că a avut o primă întâlnire cu doi locuitori din zona străzilor Bogdan Vodă, colț cu strada Bucovinei. După ce au făcut cunoștință, cei trei s-au pus pe taclale, supravegheați de un fel de cronicar care a consemnat discuția mai rău decât se scriau procesele verbale ale ședințelor PCR de la fermele zootehnice de creștere a porcilor. Cronicarul a scris că s-a discutat despre starea drumurilor și trotuarelor, iar Talpoș le-a spus: Dacă voi fi ales primarul Băii Mari, pot să vă asigur că vom gândi o strategie unitară de abordare a lucrărilor pe străzi. Așa da, e altceva.

Unul dintre interlocutori a rămas cu gura atât de căscată, că nici astăzi nu cred că a reușit să și-o închidă. Celălalt a reușit doar să murmure: Am auzit ce a spus Iustin Talpoş. Mi se pare că viitorul primar de Baia Mare, are o gândire europeană şi credem în el şi în schimbarea pe care o aduce. În vorbă a intrat și o femeie ce trecea întâmplător pe acolo: O stricat drumul şi amu aşteptăm să-l repare. Ăsta este primarul pe care îl avem. Dar în iunie îl vom schimba cu Iustin Talpoş. O vreme nu ne-am dumirit cum de i-a cunoscut numele viitorului primar. Apoi cineva ne-a spus că cei trei bărbați și femeia au plecat împreună pe teren, de la sediul făcăturii politice. Da, într-adevăr, e altceva.

***

A înviat și mortul politician Mircea Man, eterna soluție a democraților și acum a liberalilor pentru șefia Consiliului Județean. Dintr-o singură privire, fostul inginer de pluguri, grape și semănători, a constat că nu există proiecte europene care să beneficieze de susținere financiară. Corect. Are dreptate, nu sunt acum cum n-au fost nici în cei patru ani în care el a condus instituția.

Man se laudă că atunci când a fost alungat de către maramureșeni din funcție, CJ nu avea nicio datorie la bănci, iar astăzi există credite mari. Iar trebuie să-i dăm dreptate. Dar nimeni nu și-a putut imagina că după cel mai slab președinte din istoria CJ, va veni Zamfir Flore Ciceu, care, prin prestația sa dezastruoasă ne-a pus în situația să-l regretăm pe catastrofalul Mircea Man.

Tupeu la maximum am constatat atunci când Man a vorbit despre drumul Baia Sprie – Bârsana, care trebuia să se finalizeze în iunie 2012, dar nici după patru ani nu sunt terminate lucrările. Păi, când a plecat el s-a dus și executantul lucrărilor și a trebuit organizată o nouă licitație, astfel că s-au pierdut vreo doi ani. Man uită să ne amintească de neregulile anchetate de procurorii DNA, dar dosarul n-a fost finalizat nici după patru ani. În filele întocmite, Man era unul dintre personajele principale ale afacerii necurate. Poate că până la urmă piesa va fi repusă în scenă și-i vom putea să-i vedem finalul.

***  

Laura Codruța Kovesi, procuror șef al DNA a fost cică filată de niște cetățeni evrei, foști colaboratori ai serviciului de informații (Mossad) din Țara Sfântă. Fapta asta nu avea cum să treacă neobservată și comentată de alpinistul Țâgârlaș, care a și înfierat-o cu asupra de măsură: Consider că asemenea acțiuni constituie atacuri grave la funcționarea instituțiilor statului, prin decredibilizarea doamnei procuror șef. Condamn cu fermitate asemenea practici și susțin cu tărie demersurile realizate de către DIICOT. Vinovații trebuie pedepsiți pentru că au atentat la însăși funcționarea statului de drept.

Un val imens de simpatie s-a îndreptat spre candidatul liberal după rostirea acestor memorabile vorbe. Băimărenii au înțeles că primarul virtual are pe agenda sa obiective de importanță crucială pentru municipiu. Ca urmare, alpinistul a acumulat procente apreciabile în sondajele realizate imediat, astfel încât cota de popularitate i-a crescut vertiginos, de la 5,007 la 5,07. Deja ne imaginăm ce se va întâmpla atunci când Țâgârlaș se va pronunța în privința scăderii drastice a numărului de țestoase din Insula Paștelui sau al lebedelor mute din Belize.

***

În Sighetu Marmației se vrea continuitate cu orice preț. Cel puțin așa am înțeles din afișele în care actualul primar apare alături de Alexandru Oros, candidatul liberal desemnat să-i ia locul. Nu știm cine l-a sfătuit pe Ducu să se afișeze cu primarul penal, probabil cineva care dorește ca el să nu câștige competiția, altă explicație nu am găsit.

Cei doi, actualul și viitorul, spun că vor să identifice problemele cu care se confruntă comunitatea, ca atare i-au bombardat pe localnici cu tot felul de chestionare. Mult mai simplu era dacă Ducu și aghiotanții ar fi mers pe stradă sau ar fi intrat într-o crâșmă și s-ar fi pus pe ascultat ce spun oamenii despre viitorul fost primar.

N-am priceput nici de ce se vrea continuitate. Adică, la ce? Să ajungă și Oros înjurat de sigheteni, găsit de ANI în conflict de interese, cercetat de DNA, trimis în judecată și condamnat? Știu că Ducu este un supus recunoscător  binefăcătorului care l-a făcut om din neom, dar, pentru Dumnezeu, nu este obligat să calce pe urmele care duc, invariabil, spre poarta pușcăriei.

Grigore Ciascai

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.TE-AR MAI PUTEA INTERESA