AcasăOPINIIPIPETA CU VENIN – Abureala și gargara neputincioșilor

PIPETA CU VENIN – Abureala și gargara neputincioșilor

spot_img

DISTRIBUIȚI

Trebuie să recunoaștem un adevăr care multora nu ne place: deși este un comportament condamnabil sub toate aspectele, toți oamenii mint. Da, uneori apelăm la minciună pentru a scăpa de probleme, ca să nu supărăm pe cineva spunându-i adevărul, ca să obținem ceva sau pur și simplu pentru a ne apăra imaginea.

Există însă o deosebire esențială între minciuna accidentală și cea patologică. Aceasta din urmă este excesivă și cronică, devenind în timp o trăsătură de caracter. Există studii de specialitate care arată că mincinoșii patologici încep să mintă încă din adolescență, astfel că la maturitate reușesc să construiască un adevărat sistem pentru că pur și simplu găsesc o plăcere în a-i înșela pe ceilalți.

E foarte greu de știut numărul concret de mincinoși patologici, dar se poate observa fără nici un efort că în domeniul politic, asemenea cazuri apar din ce în ce mai des, mai ales în ani electorali. Scopul minciunii profesioniste este dat de dorința candidatului de a fi în centrul atenției, de a spune ceva interesant ca să rupă gura electoratului sau pur și simplu pentru a apărea în fața oamenilor ca o persoană deosebită, diferită de adversarii cu care se luptă.

Politicienii noștri mint în fiecare campanie electorală pentru că nu li se întâmplă nimic dacă o fac, indiferent dacă pierd sau câștigă bătălia. Nimeni nu-i poate trage la răspundere și, practic, nu există nicio consecință directă a minciunii, motiv pentru care sunt destui cei care susțin că au avut cele mai bune intenții atunci au când au spus neadevăruri.

Să argumentăm cele spuse cu exemple din politica locului. La ultima conferință de presă susținută de Florin Tătaru, acesta a criticat intenția primarului Cătălin Cherecheș de a solicita celor trei orașe rămase în cursa pentru Capitala Culturală Europeană 2021, să se retragă și să susțină candidatura municipiului Baia Mare. Solicitarea primarului e de bun-simț, numai răuvoitorii de tipul candidatului PSD o pot caracteriza ca fiind stupefiantă, aiuristică și umilitoare pentru comunitatea băimăreană. Nu vreau să cred că steaua căzătoare a social-democraților băimăreni nu este conștientă de minciuna debitată.

Actualul și viitorul primar susține că pentru orașele București, Cluj și Timișoara acest titlu n-ar însemna mare lucru. Ele beneficiază de investiții masive de capital autohton și străin care le asigură evoluția viitoare, în vreme ce Baia Mare ar avea nevoie ca de aer să devină capitală pentru a face saltul decisiv și a se înscrie definitiv pe drumul ce duce spre dezvoltare și bunăstare. E fără precedent așa ceva în Europa, minte cu dezinvoltură Florin Tătaru. Apoi revine și spune că orașul belgian Mons a beneficiat de retragerea candidaturii celorlalte rivale, deși primarul de acolo nu le-a cerut asta. Gargara neputinciosului candidat atinge proporțiile absurdului atunci când motivează gestul prin faptul că premierul Belgiei, un social-democrat din Mons, a avut merite deosebite în depășirea crizei politice prin care a trecut țara.

Dar, ne spune personajul, trebuie să nu uităm că România nu e Belgia, Baia Mare nu e Mons, iar primarul Băii Mari ne este Elio di Rupo. Strașnice vorbe. Numai că nici măcar sugestia pe care vrea să o transmită alegătorilor, aceea că și el e social-democrat ca și premierul pomenit, nu stă în picioare. Pentru simplu motiv că Florin Tătaru n-a fost, nu este și nu va fi niciodată social-democrat. Nu o spun eu, ci sutele de membri și simpatizanți ai partidului care contestă desemnarea cameleonului politic în postura de candidat la primărie.

Pentru că nu are nimic concret de spus băimărenilor, Tătaru se bagă singur în seamă în speranța deșartă că va stârni interesul cuiva. La întâlnirea cu presa a ținut morțiș să se facă de râs până la capăt, astfel că spre final s-a legat de modul în care se desfășoară acțiunile Baia Mare curată și Baia Mare respiră. Supărat că la strângerea gunoaielor și plantarea puieților au participat peste 1.000 de băimăreni, mai mulți decât numărul de votanți pe care o să-i aibă el în 5 iunie, candidatul roșu vrea explicații pentru implicarea firmelor Drusal și Rosal în aceste acțiuni. Probabil că în mintea lui nededată la practică, gunoaiele și puieții ar fi trebuit transportate cu taxiurile.

Un alt specialist în administrație, candidatul Cristian Niculescu Țâgârlaș, care nu mai poate dormi de grija cetățenilor, reacționează față de modul în care Primăria a încheiat contractele cu firmele care se ocupă de reabilitarea și întreținerea drumurilor din municipiu. Evident că primarul e vinovat de neregulile care populează visele nocturne ale alpinistului, astfel că și el cere lămuriri suplimentare.

“S-ar putea să ne aflăm într-o altă situație mult mai complicată în care nu există un motiv efectiv de reziliere, ci doar incapacitatea de plată. Astfel, primarul încearcă să iasă dintr-o situație atipică, respectiv să facă plățile către aceste entități, motiv pentru care a mers pe o forțare a contractului, o reziliere, încheierea unui contract nou și obligarea noului contractant să-și efectueze lucrările ca să acopere din punct de vedere electoral necesitățile comunității noastre”, a delirat alpinistul. Se vede de la o poștă că habar nu are despre subiect, totul se bazează pe presupunerile sale bolnăvicioase.

În fine, candidatul liberal a tras concluzia că nici lucrările nu sunt de calitate, reparațiile proaste efectuate prin cartiere fiind probate cu fotografiile încărcate de băimăreni pe rețelele de socializare. Așa da, omul s-a documentat direct de la sursă, știe ce vorbește, e demn de toată încrederea, nu minte și nu ne aburește.

Grigore Ciascai

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.










TE-AR MAI PUTEA INTERESA