AcasăsiugariuPERFECŢIONARE - Cosmin Lauran, singurul profesor care predă Religia în Maramureş și...

PERFECŢIONARE – Cosmin Lauran, singurul profesor care predă Religia în Maramureş și este doctor în Teologie

spot_img

DISTRIBUIȚI

În timp ce alţi dascăli renunţă la meserie şi se orientează spre alte domenii mai bine remunerate, mai sunt şi excepţii. Una dintre ele este Cosmin Lauran. Singurul profesor care predă Religia în Maramureş şi care este doctor în teologie. A ales să se perfecţioneze în acest domeniu şi nu oricum. Teza lui de doctorat, „Missio Israelis. O lectură misionară a Vechiului Testament”, este prima lucrare de hermeneutică misionară a Sfintei Scripturi din România. Tema este nouă și pe plan internațional, implementată doar de vreo două decenii, dezbătută mai ales în SUA, Canada și Anglia, motiv pentru care majoritatea bibliografiei e în limbă engleză, cu cărți apărute inclusiv în 2016.

Susținerea publică a avut loc la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca în 8 martie 2016, iar după obținerea titlului de doctor, la masa festivă, a fost și un moment special. „Am cântat împreună cu Florin Ștefan, eu la chitară și voce, el la nai, câteva piese. Piesa mea, <Alt anotimp>, care va da titlul primului meu album, o piesă de suflet a Fraților Petreuș sau Imnul Israelului, o dedicație specială pentru părintele Chirilă, profesor de Vechiul Testament”, spune Cosmin Lauran.

Dascălul predă de 16 ani. A predat la Cluj, pe Valea Izei, în Baia Mare, la școli generale și licee. Este titular din 2006, când a fost primul la examenul de titularizare, cu nota 9,80. În prezent predă liceenilor de la Liceul Teoretic „Emil Racoviță” din Baia Mare.

Întrebat de ce a făcut doctoratul, profesorul zâmbeşte hâtru şi răspunde senin. „În primul rând pentru că mi-a plăcut. Motiv pentru care voi merge mai departe cu studiul pe aceeași temă, la propunerea profesorilor de la Cluj de a colabora cu câteva reviste naționale și internaționale. Sincer, pentru mine nimic nu se compară, în afară de muzică, cu studiul individual și plăcerea de a scrie. În al doilea rând, ca să nu fiu ipocrit, recunosc că m-am gândit și la aspectul practic: am sărit peste niște grade didactice care oricum nu se compară, ca muncă cel puțin, cu un doctorat. Lucrarea are 330 de pagini, cu aproape 400 de titluri la bibliografie și aproape 1.000 de note”, spune doctorul în Teologie.

Teza realizată de băimărean a fost propusă pentru publicare și pentru a intra în bibliografia cursului de Misiologie de la Cluj.
Ana Pop

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.




TE-AR MAI PUTEA INTERESA