Acasăoameni noiPENTRU A NU FI DISTRUS - Povestea Tricolorului ascuns 50 de ani...

PENTRU A NU FI DISTRUS – Povestea Tricolorului ascuns 50 de ani sub podeaua unei biserici

spot_img

DISTRIBUIȚI

PENTRU A NU FI DISTRUS 13 familii din Şieu, plecate în America înainte de izbucnirea Primului Război Mondial, au strâns bani pentru a comanda un steag unicat, în cinstea Marii Uniri, l-au trimis în ţară, dar aici a fost ascuns într-o biserică timp ce 50 de ani pentru a nu fi distrus de hortişti şi comunişti, scrie mediafax.ro.

 

PENTRU A NU FI DISTRUS “Steagul a venit un an de zile cu vaporul. A ajuns greu la noi. Strămoşii mei îmi povesteau că şi în America se ajungea foarte greu pe vreme aceea. Se fugea în Franţa şi de acolo se lua vaporul care făcea cam trei luni până în America.

Fratele bunicului meu a reuşit să ajungă în America, dar după ce şi-a făcut bani a revenit acasă, la Şieu”, a povestit Ioan Gherman, unul dintre angajaţii Bisericii din Şieu, care are grijă de steagul extrem de preţios care atârnă lângă altar, mândru că şi rudele sale din Statele Unite au contribuit la realizarea legendarului steag.

Şi rudele preotului care slujeşte aici, Aurel Macarie, au pus bani pentru realizarea drapelului românesc care a stat ascuns sub duşumeaua vechii biserici din sat vreme de 50 de ani pentru a scăpa de la distrugere.

Şi hortiştii, dar şi comuniştii l-au căutat ani în şir pentru a-l distruge însă nu l-au găsit. A fost cel mai mare şi bine păstrat secret al mici comunităţi de români din Şieu.

“În Şieu am avut mulţi şaşi şi unguri. Exista şi un grof ungar, iar familiile de români erau puţine şi dispersate şi lucrau pe moşia grofului. După ce steagul a ajuns în Şieu, a fost sfinţit pe 26 septembrie 1920 şi folosit la toate adunările publice.

Drapelul a participat la toate ceremoniile, toată populaţia venea să îl admire, fiind văzut ca o relaţie frumoasă cu America. Şi când erau serbări patriotice sau ceremoniale releigioase îl scoteau şi ieşeau în ţarină, cum se iese la noi, de Rusalii şi de Bobotează, să se sfinţească apele şi pământul.

citeşte şi ADVERTORIAL – Oferta 1forall în luna decembrie

Preotul ieşea cu toţi credincioşii din biserică la apă, la sfinţire sau la sfinţirea holdelor şi atunci, se ducea drapelul, de stegar, peste tot”, povesteşte preotul.

continuarea AICI

 

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA