spot_img
Acasăoameni noiPAGUBE URIAŞE - Culturi distruse de mistreți, în nordul țării

PAGUBE URIAŞE – Culturi distruse de mistreți, în nordul țării

DISTRIBUIȚI

PAGUBE URIAŞE “Porcii vin din pădure. Au râmat, lor le place cartoful. Astă toamnă, tot păpușoiul l-au mâncat. Cred că au fost 20 de porci”, spune Ion Curaleț, unul dintre păgubiții din Burdujeni Sat, un cartier mărginaș al Sucevei.

PAGUBE URIAŞE Acolo, culturile de porumb și cartofi au fost decimate de mistreți. Animalele, flămânde, dau buzna pe ogoare în fiecare noapte și scurmă tot, scrie Libertatea.

“Noi muncim degeaba? Eu trebuie să cumpăr cartofi? Eu am ogorul meu! Eu plătesc impozit”, se plânge un alt cultivator din zonă, Mihai Prodan.

Oamenii au cerut Gărzii Forestiere să îndepărteze animalele, pentru că ei nu le pot face față. Speră să primească și ceva despăgubiri de la Primărie și astfel să recupereze o parte din pierderi.

Conform legii, pentru ca proprietarii să primească despăgubiri, trebuie să facă dovada că au luat toate măsurile ca să prevină astfel de situații: să împrejmuiască terenurile cu garduri, inclusiv electrice, și să stropească toate culturile cu substanţe care sa îndepărteze animalele sălbatice.

În plus, în cazul unui atac din partea sălbăticiunilor, păgubiții trebuie să informeze autoritățile repede, în termen de 24 de ore. Un șir de prevederi pe care mulți agricultori nu le cunosc și, prin urmare, nu le urmează.

“Teoreticm există posibilitatea unor despăgubiri. Nu au fost acordate, fiindcă nu s-au îndeplinit toate acțiunile necesare. Culpă comună”, a declarat Mihai Gășpărel, inspector șef la Garda Forestieră Suceava.

Trebuie spus că atunci când situația o impune, autoritățile pot interveni pentru a micșora efectivul de mistreți. În prezent, se ia în calcul modificarea legislației pentru a limita pierderile.

Atacuri similare au avut loc în Bacău și Botoșani.

sursa

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


TE-AR MAI PUTEA INTERESA